Często kupujemy płatki owsiane i otręby, ale tuż obok nich na półce leży inny wartościowy produkt, o którym już mało kto wie. Tymczasem te drobinki są jeszcze cenniejszym składnikiem porannej owsianki. Mają jeszcze więcej dobroczynnych wartości, a przy tym dużo mnie kalorii. Zobaczcie, jak wielka kryje się w nich moc, a zaczniecie regularnie wrzucać je do koszyka.

Czym są płatki z komosy ryżowej?

Co to są płatki quinoa? To nic innego jak gniecione ziarna komosy ryżowej, zwanej matką wszystkich zbóż. Ten tytuł nie jest przypadkowy, gdyż te niepozorne drobinki są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy A, C, E oraz te z grupy B, a także wapń, żelazo i fosfor. Co więcej, mają 2x więcej magnezu niż popularne płatki owsiane, a przy tym są od nich 3x mniej kaloryczne

Choć nazwa tego zboża może sugerować podobieństwo do ziarenek ryżu, to są to dwa zupełnie różne produkty, zarówno pod względem walorów smakowych, jak i odżywczych. Otóż komosa ryżowa ma znacznie mniej węglowodanów, a przy tym dużo więcej białka i tłuszczy niż klasyczny biały ryż. Przy tym jest też świetnym źródłem błonnika i skarbnicą cennych polifenoli, których nie znajdziemy w innych popularnych zbożach. Taki skład sprawia, że jest ona genialnym produktem, który dostarcza organizmowi niemal wszystkich potrzebnych substancji. 

Płatki z komosy ryżowej - z czym to się je?

Aby skorzystać ze wszystkich tych cennych wartości, powinniśmy regularnie zapraszać płatki z komosy na swoje stoły. Jak je jeść? Te drobinki mają lekko orzechowy smak i są błyskawiczne w przygotowaniu, gdyż wystarczy gotować je na wolnym ogniu przez 5 minut, aż zmiękną. Tak przyrządzoną bazę wystarczy wymieszać z jogurtem, owocami czy orzechami lub podawać jako zamiennik owsianki. Suche płatki z komosy można też stosować zamiast makaronu do zup lub wykorzystać do zrobienia chrupiącej panierki.

Przy wszystkich cennych właściwościach tych płatków, należy jednak pamiętać o tym, że zawierają kwas szczawiowy, który może pogarszać wchłaniania wapnia i przyczyniać się do rozwoju kamicy nerkowej.