Znudziła wam się już owsianka i nie macie pomysłu na płatki? To nie problem. Wystarczy dodać 2 składniki, które odmienią oblicze pozornie nudnego dania śniadaniowego. Dodatkowo ten deser możecie zabrać ze sobą w termos czy kubek i zajadać w podróży. To ciekawa propozycja dla tych, którzy niekoniecznie lubią teksturę płatków. Jak zrobić napój owsiankowy? Sprawdźcie co pokochało już większość osób.
Jak przygotować kremowy deser z płatków owsianych, który zastąpi owsiankę?
Szukacie sycącej i szybkiej przekąski, która będzie miała konsystencję budyniu, a jednocześnie smakowała tak, jak owsianka? Sprawdźcie ten patent - po spróbowaniu pozostanie z wami na znacznie dłużej, niż myślicie. Poniżej znajdziecie prosty przepis:
Przepis na napój owsiankowy z mlekiem skondensowanym
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych lub górskich,
- 1,5 szklanki mleka pełnotłustego,
- szczypta soli,
- szczypta cukru lub łyżeczka miodu,
- laska cynamonu,
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki mleczka skondensowanego z puszki.
Przygotowanie:
- Mleko zagotujcie w garnku i doprowadźcie do wrzenia. Nie zapomnijcie go przypilnować, aby nie wykipiało wraz z kożuchem.
- Wsypcie płatki owsiane i zamieszajcie.
- Dodajcie szczyptę soli, cukru, laskę cynamonu oraz mąkę ziemniaczaną.
- Jeżeli chcecie, aby masa była bardziej kremowa, dodajcie łyżeczkę masła.
- Wyjmijcie laskę cynamonu.
- Przelejcie całość do malaksera lub zmiksujcie blenderem ręcznym.
- Dodajcie pod koniec mleczko skondensowane.
- Przelejcie całość przez sitko i wlejcie do kubków.
Porada:
Mleko skondensowane możecie zastąpić mlekiem w proszku lub mleczkiem kokosowym. W zależności od tego, jak słodki ma być napój, wybierzcie najlepszą opcję. Mąka ziemniaczana może być uzupełniona także skrobią kukurydzianą - smak pozostanie bez zmian, natomiast nabierze nieco żywszego, żółciejszego koloru.