Znudziła wam się już owsianka i nie macie pomysłu na płatki? To nie problem. Wystarczy dodać 2 składniki, które odmienią oblicze pozornie nudnego dania śniadaniowego. Dodatkowo ten deser możecie zabrać ze sobą w termos czy kubek i zajadać w podróży. To ciekawa propozycja dla tych, którzy niekoniecznie lubią teksturę płatków. Jak zrobić napój owsiankowy? Sprawdźcie co pokochało już większość osób.

Jak przygotować kremowy deser z płatków owsianych, który zastąpi owsiankę?

Szukacie sycącej i szybkiej przekąski, która będzie miała konsystencję budyniu, a jednocześnie smakowała tak, jak owsianka? Sprawdźcie ten patent - po spróbowaniu pozostanie z wami na znacznie dłużej, niż myślicie. Poniżej znajdziecie prosty przepis:

Przepis na napój owsiankowy z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych lub górskich,
  • 1,5 szklanki mleka pełnotłustego,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru lub łyżeczka miodu,
  • laska cynamonu,
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki mleczka skondensowanego z puszki.

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotujcie w garnku i doprowadźcie do wrzenia. Nie zapomnijcie go przypilnować, aby nie wykipiało wraz z kożuchem.
  2. Wsypcie płatki owsiane i zamieszajcie.
  3. Dodajcie szczyptę soli, cukru, laskę cynamonu oraz mąkę ziemniaczaną.
  4. Jeżeli chcecie, aby masa była bardziej kremowa, dodajcie łyżeczkę masła.
  5. Wyjmijcie laskę cynamonu.
  6. Przelejcie całość do malaksera lub zmiksujcie blenderem ręcznym.
  7. Dodajcie pod koniec mleczko skondensowane.
  8. Przelejcie całość przez sitko i wlejcie do kubków.

Porada:

Mleko skondensowane możecie zastąpić mlekiem w proszku lub mleczkiem kokosowym. W zależności od tego, jak słodki ma być napój, wybierzcie najlepszą opcję. Mąka ziemniaczana może być uzupełniona także skrobią kukurydzianą - smak pozostanie bez zmian, natomiast nabierze nieco żywszego, żółciejszego koloru.