Lubicie płatki owsiane, ale gotowane na mleku lub wodzie już wam nie smakują? Oto prosty sposób na to, jak zrobić owsiankę, żeby wyglądała i smakowała jak deser z najlepszej kawiarni. Wystarczy wybrać tę piętrową, złożoną z 3 przepysznych poziomów. Każdy z nich ma inny smak i konsystencję, dzięki czemu gotowe danie nie tylko przepysznie smakuje, ale i pięknie wygląda. Zobaczcie, z czym to się je.

Jak zrobić owsiankę inaczej?

Trzywarstwowa owsianka to kumulacja samych wartościowych składników. Pierwsze piętro to masa na bazie płatków owsianych, nasion chia, mleka i świeżych malin. Ta mieszanka to główna bohaterka i najbardziej treściwa część całego deseru, natomiast drugą warstwą jest zwykły jogurt naturalny osłodzony miodem, a trzecią - jogurt z roztopioną czekoladą

Miks wszystkich tych dobroci to prawdziwe niebo w gębie, ale na tym nie kończą się jej zalety. Oprócz tego warstwowa owsianka syci na długo i dostarcza organizmowi cennych składników, takich jak błonnik, białko, wapń, kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin i minerałów. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko brać się za przygotowania.

Ten prosty przepis pokazała na swoim TikToku użytkowniczka @foodbygracja. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku. Liczą się odpowiednie proporcje.

@foodbygracja Trzywarstwowa owsianka z czekoladą i malinami 🍫 Pierwsza warstwa 50g płatków owsianych 1 łyżeczka nasion chia (można pominąć) 120ml mleka 1 łyżka słodziku/cukru (u mnie erytrytol) maliny świeże/mrożone Druga warstwa: 130g jogurtu skyr lub innego jogurtu 1 łyżeczka miodu (lub słodzik) Trzecia warstwa: 20g jogurtu skyr 3 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka 531kcal B: 31.8g T: 13.7g W: 74.3g #owsianka #owsiankanaśniadanie #czekolada #maliny ♬ It Ain't Over 'Til It's Over - Lenny Kravitz

Prosty przepis na piętrową owsiankę

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 120 ml mleka
  • garść świeżych malin
  • miód
  • 1 mały jogurt naturalny
  • kilka kostek roztopionej czekolady

Przygotowanie:

Płatki owsiane i nasiona chia zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodajemy do nich maliny i dokładnie wszystko mieszamy.

Następnie 3/4 jogurtu mieszamy z odrobiną miodu i wylewamy go na pierwszą warstwę. W drugim naczyniu mieszamy resztę jogurtu z rozpuszczoną czekoladą (i ewentualnie odrobiną mleka) i wylewamy mieszankę na wierzch deseru.

Gotową owsiankę można jeść od razu, ale najlepiej smakuje kolejnego dnia, po całej nocy w lodówce.