Placek ten ma jeszcze jedną rzecz wspólną z pizzą: bardzo przyjemnie chrupie. To zasługa dodatku bułki tartej na wierzch ciasta - nie musicie jej jednak dodawać. Mąka typu 00 pomoże osiągnąć typowy dla pizzy efekt. Jest to dobry sposób na (przyjemną w tym przypadku) cukiniową „klęskę urodzaju”. Jeśli więc nie nadążacie z przygotowywaniem przetworów z cukinii, wykorzystajcie ten przepis. 

Co to jest scarpaccia? 

Scarpaccia to toskański cienki placek z cukinią. Nazwa wywodzi się od znanego włoskiego słowa carpaccio, które oznacza surowe mięso pokrojone w bardzo cienkie plasterki. W tym daniu mięso zastępuje tak przygotowana cukinia. 

Najlepsza scarpaccia wychodzi z młodej, słodkawej cukinii - takiej, która jeszcze kwitnie. Nada się jednak tak naprawdę każda cukinia - byle nie była przerośnięta i zbyt długo przechowywana. Może ona już mieć goryczkę, która zepsuje cały efekt. Placek wyróżnia się wśród innych bardzo cienko pokrojonymi plasterkami cukinii, które po zapieczeniu na wierzchu stworzą chrupiącą skorupkę. Placek będziemy piec w temp. do 200 st. C.

W mniej tradycyjnej wersji, jeśli chcecie wykorzystać ciasto przygotowane na scarpaccię nieco inaczej, wyłóżcie je cienko pokrojonymi plastrami bakłażana. W innym wariancie wypróbujcie też cienko pokrojone (najlepiej na mandolinie) ziemniaki - pizza z ziemniakami i rozmarynem to w końcu również jeden z włoskich klasyków. 

Placek z cukinii - przepis 

Składniki: 

  • 2-3 średnie cukinie
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej 00 
  • 1 łyżka bułki tartej
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Pokrójcie cukinię w bardzo cienkie plasterki - najlepszy efekt osiągniecie przy pomocy mandoliny. 
  2. Pokrojoną cukinię mocno posólcie i wymieszajcie. Przełóżcie cukinię do miski, przykryjcie talerzem (dociśnijcie nim warzywa). Zostawcie na ok. godzinę. 
  3. Odlejcie sok spod cukinii do osobnego naczynia i odciśnijcie ją dodatkowo ręcznie. 
  4. Dodajcie do soku z cukinii mąkę i wymieszajcie do uzyskania gęstego ciasta.  
  5. Dodajcie cukinię i wymieszajcie, by warzywa połączyły się z masą. 
  6. Wyłóżcie blachę (30x20 cm) papierem do pieczenia. 
  7. Przełóżcie na blachę ciasto. Równo rozprowadźcie. Wciśnijcie lekko cukinię w ciasto. 
  8. Zwilżcie wierzch ciasta oliwą, posypcie bułką tartą i posiekanym rozmarynem. 
  9. Pieczcie w 180-200 st. C przez ok. 30-40 minut, aż wierzch będzie rumiany. Jeśli zezłoci się wcześniej, wyjmijcie i podawajcie.