Klasyczne śledzie w oleju z cebulką lub w śmietanie wam się już przejadły? Mamy coś 100x lepszego. Wystarczą tylko 4 dodatki, a zwykły śledzik zamieni się w danie jak z najlepszej restauracji. Całą robotę robi 1 wyjątkowy składnik, którego zwykle nie łączy się z tym przepisem, a genialnie do niego pasuje. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie przetestujcie to połączenie.

Co można dodać do śledzi? Nietypowe połączenie o pysznym smaku

Jeśli lubicie koreczki śledzioweśledzie po japońsku czy te po żydowsku, koniecznie musicie dodać do tej listy jeszcze jeden ciekawy przepis. Mało kto wiem bowiem, jak zrobić śledzie po litewsku, a to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Wszystko dzięki wyjątkowemu połączeniu składników, gdyż dodaje się do nich cebulę, ogórki kiszone, suszone grzyby oraz 1 wyjątkowy dodatek, czyli wędzone szprotki. To właśnie ten ostatni dodatek sprawia, że śledzie litewskie mają głęboki smak, który zachwyca każdego i na długo zostaje w pamięci. Zobaczcie ten genialny przepis i wypróbujcie go na najbliższą imprezę lub święta.

Przepis na śledzie po litewsku

Składniki:

  • 4 filety śledziowe,
  • 1 cebula,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 40 g grzybów suszonych,
  • 4 szproty wędzone w oleju,
  • ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Przygotowanie przepisu zaczynamy z wyprzedzeniem od zalania suszonych grzybów i odstawiania ich na około 2 godziny. Tego samego czasu wymagają też śledzie, gdyż trzeba je wymoczyć. Namoczone grzybki gotujemy potem przez około 40 minut i odcedzamy, zachowując wywar. Następnie drobno je siekamy, a wymoczone śledzie kroimy na 2-3 cm paseczki. 

Teraz zabieramy się za resztę dodatków. Cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej roztarte wędzone szprotki i gotujemy całość na wolnym ogniu przez około 15 minut. Teraz dolewamy na patelnię wywar z moczenia grzybów i dorzucamy koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podgrzewamy jeszcze przez 5 minut. Wystudzony sos wylewamy na pokrojonego śledzia, a na górę sypiemy drobno pokrojone ogórki kiszone. 

 

Źródło: zajadam.pl