Śledzie pod różnymi postaciami rządzą na naszych stołach przez całe święta, ale w pewnym momencie mogą się nam już przejeść. Warto więc poznać alternatywę dla klasycznej szuby czy koreczków śledziowych. Spróbujcie zblendować śledzika z ziemniakami i jeszcze kilkoma dodatkami, a powstanie genialna zapiekanka na gorąco. Pyszne, to mało powiedziane. 

Co zrobić ze śledzi? Wybierzcie opcję na ciepło

Jeśli macie w lodówce kilka filetów śledziowych, ale przystawki na zimno już się wam przejadły, dołóżcie kilka ugotowanych ziemniaków i parę jajek, a powstanie szybka i prosta babka śledziowa. Choć śledzie na gorąco mogą brzmieć dziwnie, to tak przygotowana zapiekanka śledziowa jest fantastycznym sposobem na zdrowy, smaczny i sycący obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić babkę śledziową? Wszystkie składniki wraz z przyprawami wystarczy tylko zblendować i zapiec w piekarniku przez 40 minut. Liczą się jednak odpowiednie proporcje, dlatego zobaczcie pełny przepis i przetestujcie to nietypowe danie.

Przepis na babkę śledziową

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 7 filetów śledziowych,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku.
  • pęczek koperku.

Przygotowanie:

Śledzie zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na około 3 godziny. Po tym czasie obieramy, gotujemy i tłuczemy ziemniaki, a śledzie odsączamy z płynu. Następnie wystudzone ziemniaczane puree blendujemy ze śledziem na gładką masę.

Koperek drobno siekamy i dodajemy do masy, razem z jajkami i śmietaną. Na koniec wszystko doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i mieszamy. Gotową masę przelewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Tak przygotowana babka śledziowa powinna piec się przez około 40-45 minut. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, ale znacznie będzie kroiła się wygodniej po ostygnięciu.