Co roku przed Wigilią szykujemy całą górę pyszności, a zaraz po świętach głowimy się co robić z niezjedzonymi resztkami. Jeśli szukacie szybkiego i pysznego pomysłu na wykorzystanie śledzi w oleju z cebulką, to ta genialna pasta śledziowa skradnie wasze serca. Przy okazji zużyjecie do niej również kilka innych produktów, które zawsze zostają po rodzinnej uczcie. Zobaczcie, jakie to proste.
Jak zrobić pastę śledziową do chleba?
Dobra pasta śledziowa wcale nie musi zawierać wielu skomplikowanych składników, ziół czy przypraw. Wystarczy jedynie parę popularnych produktów, które zostaną wam ze świąt, bo do tego przysmaku wykorzystacie nie tylko śledzie z cebulką, ale i ogórki kiszone oraz jajka ugotowane na twardo, które podawaliście w majonezie jako przystawkę. Wszystko wystarczy tylko porządnie posiekać lub rozgnieść widelcem na gładką papkę i gotowe.
Tak przygotowana pasta śledziowa przyda się nie tylko do smarowania na kanapki, ale można jej też użyć jako farszu do tortilli, roladek, naleśników, krokietów, babeczek na słono czy kruchej tarty. Możliwości jest całe mnóstwo, a wybór zależy już tylko od waszych preferencji smakowych. Zobaczcie, jak zrobić pastę śledziową krok po kroku.
Prosty przepis na pastę śledziową
Składniki:
- 200 g śledzi w oleju (razem z cebulką),
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 duży ogórek kiszony,
- 1 czubata łyżka majonezu,
- po garści świeżego koperku i szczypiorku,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Jajka na twardo rozgniatamy widelcem na gładką papkę, a śledzie z cebulką drobno kroimy, podobnie jak ogórki. Szczypiorek z koperkiem myjemy i siekamy, a następnie wszystko mieszamy razem z majonezem na gładką pastę. Na koniec doprawiamy całość do smaku świeżo mielonym pieprzem.
















