Regularnie kupujecie różnego rodzaju wędliny na kanapki, ale często już po kilku dniach stają się one śliskie i nieapetyczne? Zamiast wydawać na nie pieniądze, lepiej zróbcie własny mięsny dodatek do chleba, czyli domową pieczeń. Taki przysmak powstaje banalnie prosto i błyskawicznie, a potem zostaje już tylko chwila cierpliwości, aż mięso upiecze się w piekarniku. Co więcej, taka domowa pieczeń genialnie sprawdzi się nie tylko na zimno, jako wędlina na kanapki, ale również podawana na gorąco w ramach obiadu. Zobaczcie, jak ją przygotować, aby była soczysta, mięciutka i pełna smaków.

Jak zrobić mięso pieczone na kanapki?

Przepis na domową pieczeń wcale nie jest trudny, a do tego robi się go dosłownie w mgnieniu oka. Mięso mielone trzeba tylko wymieszać z jajkiem i wyrazistymi dodatkami, a w tym celu najlepiej sprawdzą się podsmażona cebulka, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobina sosu sojowego i trochę ostrej musztardy. Do tego oczywiście niezbędne będą także przyprawy, dlatego nie żałujcie ich i oprócz samej soli z pieprzem, dodajcie także suszone oregano i majeranek oraz mieloną słodką i wędzoną paprykę.

Potem całość wymieszajcie i uformujcie w dłoniach jak bochenek chleba, a całą resztę zrobi już za was piekarnik. Pamiętajcie tylko o 1 rzeczy, dzięki której pieczeń wyjdzie soczysta i pełna smaku.

Jak zrobić pieczeń, żeby wyglądała pięknie i miała głęboki smak

Jedyne, o czym trzeba pamiętać w przepisie na pieczeń rzymską, czy jakkąkolwiek inną na bazie mięsa mielonego, to porządne wymieszanie masy. Nie wystarczy tylko połączyć składników łyżką, bo trzeba tu wyrobić mięso w dłoniach, aby zyskało idealną konsystencję i po upieczeniu zachwycało soczystością. Z kolei dla dodatkowego aromatu, smaku i pięknej prezentacji dania, przed włożeniem do piekarnika, warto posypać surową pieczeń po wierzchu wędzoną mieloną papryką. Dzięki temu po wyjęciu z pieca stworzy się na niej apetyczna skórka o lekko wędzonej, dymnej nucie. 

Zarówno ten patent, jak i cały przepis na pieczeń podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @annascooking_. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników, kroki przygotowania i krótkie wideo, które pomoże wam idealnie odwzorować tę recepturę. 

Prosty przepis na domową pieczeń

Składniki:

  • 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego,
  • 0,5 kg wołowego mięsa mielonego,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • papryka wędzona mielona do posypania po wierzchu.

Przygotowanie:

  1. Cebulkę obierzcie, drobno posiekajcie i podsmażcie na oleju, aż zmięknie i stanie się rumiana.
  2. Lekko przestudzoną cebulkę wymieszajcie z mięsem mielonym, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą i wszystkimi przyprawami.
  3. Mięsną masę dokładnie wyróbcie w dłoniach, a następnie uformujcie na kształt bochenka chleba.
  4. Tak przygotowaną pieczeń ułóżcie w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i posypcie po wierzchu wędzoną mieloną papryką.
  5. Domową pieczeń wstawcie do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 50 minut. 
  6. Upieczone danie można podawać na gorąco, zamiast kotleta, a po ostudzeniu kroić w cienkie plasterki i zjadać na kanapkach.

Źródło: Instagram.com/annascooking_/