Im cieplej na zewnątrz, tym więcej spotkań na świeżym powietrzu czy przy grillu. Wtedy na stole królują oczywiście przysmaki z rusztu, ale do nich zawsze mile widziana jest soczysta i chrupiąca surówka lub sałatka. Zwykle do grilla pojawia się surówka z młodej kapusty, ale mamy coś jeszcze lepszego i szybszego w przygotowaniu. Zobaczcie, jak zrobić sałatkę, która zachwyci każdego i w dodatku składa się tylko z 4 składników.

Jak zrobić sałatkę na grilla i nie tylko?

Aby przygotować szybką i prostą sałatkę, która robi wielkie wrażenie, weźcie gruszkę, orzechy włoskie i ser pleśniowy. Do tego oczywiście chrupiąca zielona baza, czyli sałata. Najlepsza będzie świeża rukola, choć można tu też użyć gotowego miksu sałat, roszponki czy świeżego szpinaku. Te cztery składniki dają idealne połączenie smaków i konsystencji, gdyż gruszka nadaje soczystość, orzechy chrupią, a ser pleśniowy rozpływa się w ustach. Rukola natomiast dodaje całości lekkiej pikanterii, którą przyjemnie balansuje delikatny sos. 

sałatka z gruszką

Źródło: Getty/iStock

Jaki sos do sałatki z gruszką?

Jako że sałatka z gruszką i serem pleśniowym ma same wyraziste składniki, to dressing powinien być tu już dosyć delikatny, więc najlepiej postawić na sos winegret z miodem. Bazą jest oczywiście oliwa z oliwek, jednak aby jednak słodka nuta była jeszcze bardziej wyczuwalna, możecie zamiast zwykłej czy ostrej musztardy, wybrać tę miodową. Z kolei dla odrobiny kwaśnej nuty niezbędny będzie tu sok z cytryny. Do tego już tylko sól oraz pieprz i gotowe. 

Przepis na sałatkę z gruszką, jak również sos podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @fit.kamcia. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku.

Prosty przepis na sałatkę z gruszką i serem pleśniowym

Składniki:

  • 2-3 garści rukoli,
  • 1 duża gruszka,
  • 1 ser camembert,
  • garść orzechów włoskich.

na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

W małej miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos. Gruszkę dokładnie myjemy, a następnie wycinamy gniazdo nasienne i kroimy całość w kostkę. Ser camembert również kroimy na kawałki o podobnej wielkości, a orzechy włoskie lekko siekamy. Umytą i osuszoną rukolę wrzucamy do miski, dodajemy wszystkie składniki, polewamy całość sosem i dokładnie mieszamy.

Źródło: Instagram.com/fit.kamcia/