Jeśli nie macie pomysłu na to, co zrobić z resztek z rosołu, Ewa Wachowicz przychodzi ze swoim pomysłem. Nie zmarnuje się praktycznie nic, bo wykorzystacie i mięso i warzywa. A powstanie coś pysznego.

Co zrobić z resztek z rosołu?

Rosół jest zupą, która gości praktycznie w każdym domu. Gotujemy go na różnego rodzaju mięsie, dodajemy ulubione składniki, ale podstawa to mięso i warzywa. Jednak po ugotowaniu zupy trzeba je usunąć, by bulion zachował klarowna konsystencje i nie skwaśniał. Tym sposobem mamy całą miskę mięsa i warzyw, z którymi często nie wiemy co zrobić. Najgorsze co często się zdarza, to wyrzucenie ich do śmieci. Marnujemy wtedy przepyszne składniki, z których można przygotować nowe, pyszne danie. Ewa Wachowicz podpowiada, co robi z resztek z rosołu. To Wam się spodoba i już nigdy nie zmarnujecie nawet kawałka resztek rosołowych.

Pasztet na resztkach z rosołu

Nie czekajcie z przygotowaniem tego dania, tylko zróbcie go od razu po wyjęciu mięsa i warzyw z rosołu. Dzięki temu pasztet będzie najsmaczniejszy i cudownie aromatyczny.

Przygotujcie:

  • 1 kurczak
  • 300 g smażonej wątróbki drobiowej
  • 600 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • 1 seler
  • 1 bułka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól, pieprz

Piekarnik nastawcie na 180 stopni Celsjusza.
Wyjmijcie z rosołu mięso z kurczaka i warzywa i lekko przestudźcie. Mięso oddzielcie od kości i zmielcie w maszynce do mielenia.  To samo zróbcie z ugotowanymi warzywami. Jeśli gotowaliście rosół również na innym mięsie, możecie je również z powodzeniem z zmielić z resztą.
Wątróbkę podsmażcie i dodajcie do mielenia. Na koniec dodajcie 400 g zmielonego boczku, natkę pietruszki oraz namoczoną w mleku bułkę.
Wbijcie do masy 2 całe jajka, dodajcie sól, pieprz i pozostałe przyprawy i całość dokładnie wymieszajcie. Stopniowo dolewajcie rosół sprawdzając, czy masa jest już wystarczająco wilgotna. To ważne, by po upieczeniu pasztet nie był suchy, bo będzie się rozpadać.
Resztę boczku pokrójcie w cienkie plastry i wyłóżcie nimi dno foremki do pieczenia. Wyłóżcie teraz masę pasztetowa na i wyrównajcie całość. Na wierzchu również połóżcie kilka plastrów boczku. To zapewni, że pasztet w trakcie pieczenia nie wyschnie.
Formę wstawcie do piekarnika na 40 minut.

Po tym czasie wyjmijcie pasztet z piekarnika i pozwólcie mu ostygnąć. Podawajcie z ulubionymi dodatkami, chrzanem, ćwikłą, albo kiszonymi ogórkami. Świetnie smakuje na kromce chleba.

Źródło: ewawachowicz.pl