Jeśli przejadły się wam już kotlety mielone i schabowe, wypróbujcie ten przepis. Zrobicie go z pewnego popularnego składnika, który często wrzucamy do koszyków zakupowych, choć mało kto wykorzystuje go w taki sposób. Warto jednak spróbować, bo w takiej formie smakuje jeszcze lepiej niż zwykle.

Jak zrobić dobre kotlety? 

Oprócz klasycznych mielonych i schabowych, w naszych domach pojawiają się też kotlety ziemniaczane, jajeczne czy, ale mało kto robi kotlety z pieczarek, a to przepyszny i banalnie prosty przepis na obiad. Co więcej, nie trzeba ich nawet wcześniej drobno siekać i podsmażać, bo na surowo równie dobrze sprawdzą się do stworzenia pysznej masy.

Wystarczy tylko zmielić pieczarki blenderem i wymieszać z bułką tartą oraz kilkoma aromatycznymi dodatkami. W tej roli niezbędne będą przyprawy, takie jak sól, pieprz, kminek i natka pietruszki. Wszystko to mieszamy, formujemy w niewielkie kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, a potem smażymy jak zwykłe mielone. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie.

Prosty przepis na kotlety pieczarkowe

Składniki:

  • 400 g pieczarek,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • szczypta kminku,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Pieczarki bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Można obrać je ze skórek, jednak po dokładnym oczyszczeniu nie jest to konieczne. Tak przygotowane grzyby mielimy w blenderze i łączymy z bułką tartą, posiekaną natką pietruszki oraz wszystkimi przyprawami. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę, a następnie lepimy z niej niewielkie i spłaszczamy je w dłoniach. Tak przygotowane kotlety z pieczarek smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony. 

Ten prosty przepis pochodzi z instagramowego profilu @_mutfaga.dair_. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

Źródło: Instagram.com/_mutfaga.dair_/