Oprócz tego przyrządzicie z niej wiele ciekawych i smacznych dań - zarówno słodkich, jak i słonych. Sprawdźcie dlaczego jeszcze warto sięgnąć po kaszę jaglaną!

Kasza jaglana - właściwości

Kasza jaglana, dawniej bardzo popularna, na jakiś czas odeszła w zapomnienie. Na szczęście od niedawna ponownie wróciła do łask. Jej największą zaletą jest  zasadotwórczy charakter, dzięki czemu pozytywnie wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn.

Kasza jaglana zawiera znacznie mniej błonnika niż inne kasze, dlatego mogą ją jeść osoby mające problemy z układem trawiennym. Jest także dobrym źródłem białka. Nie zawiera glutenu, co jest ważne w przypadku osób z celiakią lub nietolerancją tego składnika.

Dieta z jej udziałem ma szereg zalet:

  • pozytywny wpływ na pracę mózgu,
  • polepsza koncentrację,
  • pozytywne działa na cały układ nerwowy,
  • dzięki obecności lecytyny obniża ryzyko zakrzepów, a co za tym idzie udarów i zawałów,
  • wykazuje właściwości przeciwwirusowe i pomaga podczas przeziębień,
  • zawarty w niej cynk wspomaga układ odpornościowy,
  • poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry (dzięki zawartości krzemionki)
  • obecność żelaza pomaga w leczeniu niedokrwistości,
  • reguluje poziom hormonów, dzięki czemu łagodzi objawy menopauzy i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi,
  • wpływa na dobry humor, wykazuje działanie antydepresyjne,
  • spowalnia procesy starzenia organizmu.

Jak przygotować kaszę jaglaną by była smaczna

Niektórym osobom kasza jaglana nie smakuje. Zwykle wynika to z niewłaściwego przygotowania. Przede wszystkim się nie zrażaj, próbuj do skutku, eksperymentuj. Mnie też nie od razu wyszła idealna.

  • Dokładnie przepłucz ziarenka (najlepiej kilka razy). Możesz płukać naprzemiennie wodą gorącą i zimną. Chodzi o to, aby oczyścić kaszę i pozbyć się goryczki. Jeśli w kranie mam bardzo gorącą wodę, idę na łatwiznę i nie przepłukuję już wrzątkiem.
  • Przesyp do rondelka.
  • Zalej wodą w odpowiedniej proporcji (zwykle 1:2, czyli na szklankę kaszy, 2 szklanki wody).
  • Postaw na minimalnym ogniu.
  • Gotuj pod przykryciem, ok. 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Nie mieszaj! Po tym czasie zdejmij pokrywkę, pozwól kaszy odparować wodę.

Oto kilka prostych i smacznych przepisów, z wykorzystaniem tej zdrowotnej kaszy:

  •     kasza jaglana z pesto bazyliowym (kaszę ugotować, wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto, posypać nasionami słonecznika)
  •     krupnik z kaszy jaglanej (zupa warzywna gotowana z dodatkiem kaszy)
  •     danie jednogarnkowe – ciecierzyca, dowolne wybrane ulubione warzywa, kasza jaglana, można dodać kawałek chudego mięsa lub ryby
  •     koktajl jaglany – ugotowana kasza jaglana, ulubione owoce, dodatek zielonego warzywa + woda lub mleko roślinne dla uzyskania odpowiedniej konsystencji
  •     kasza jaglana gotowana na wodzie z dodatkiem suszonych owoców i orzechów (np. nerkowca)
  •     warzywa (np. bakłażan, cukinia, papryka, kalarepa, pomidor, pieczarki) faszerowane kaszą jaglaną

Kasza jaglana na śniadanie

Jaglanka to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje na słodko, z dodatkiem sezonowych lub suszonych owoców i odrobiną miodu. To danie, które nigdy się nie znudzi, bo można ją podawać na wiele sposobów. Podstawą większości przepisów jest pół szklanki ugotowanej kaszy lub kilka łyżek płatków jaglanych zalanych wrzątkiem. Kaszę można doprawić ulubionymi przyprawami (wanilią, cynamonem), miodem, syropem z agawy lub klonowym albo ksylitolem. Świetnie smakuje zwłaszcza ze świeżymi owocami, obsypanymi płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.