Jecie klasyczne płatki owsiane na śniadanie? To smaczny posiłek, który syci na długo. Jest jednak produkt, który zawiera znacznie więcej błonnika i minerałów, niezbędnych do utrzymania jelit w należytym porządku. Pozyskiwany jest w trakcie procesu oczyszczania ziaren. Często nazywany produktem ubocznym, który ma niewiele wspólnego z efektami ubocznymi. Sprawdźcie i włączcie do diety - wasze serce, mózg i jelita wam za to podziękują.

Właściwości wszystkich rodzajów otrębów

Otręby są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Jest doskonały zwłaszcza dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. Pozwala ograniczyć łaknienie i apetyt na słodycze. Poniżej znajdziecie ściągawkę, która pomoże wam ustalić, które z nich będą dla was najlepszym wyborem do codziennego posiłku:

Otręby pszenne - mają 268 kcal na 100 g suchego produktu, dodatkowo to źródło witaminy E, niacyny, potasu, fosforu, miedzi, cynku, magnezu i żelaza,

Witamina E, niacyna, potas, fosfor, miedź, cynk, magnez, żelazo,

https://bonavita.pl/otreby-sposob-produkcji-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-rodzaje
Witamina E, niacyna, potas, fosfor, miedź, cynk, magnez, żelazo,

https://bonavita.pl/otreby-sposob-produkcji-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-rodzaje

Otręby owsiane - mają 376 kcal na 100 g suchego produktu, to także bogactwo kwasu pantotenowego oraz manganu, wpływającego pozytywnie na metabolizm węglowodanów.

Otręby żytnie - mają 281 kcal na 100 g suchego produktu, to nieoceniona skarbnica kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży, dla prawidłowego rozwoju dziecka.

Otręby orkiszowe - mają 337 kcal na 100 g suchego produktu, wzbogacają dietę w błonnik oraz są alternatywą dla tych, którzy źle znoszą produkty z tradycyjnej pszenicy,

Otręby ryżowe - mają 316 kcal na 100 g suchego produktu, dodatkowo to alternatywa dla osób borykających się z nietolerancją glutenu i celiakią,

Otręby kukurydziane - mają 224 kcal na 100 g suchego produktu, to wspaniała propozycja dla tych, którzy borykają się z poziomem "złego" cholesterolu.

Co zrobić z otrębów? Przepis na ciasteczka z otrębów orkiszowych

Składniki:

  • 150 g otrębów owsianych,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół kostki masła,
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii.
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Składniki na ciastka wymieszajcie w misce. Na początku połączcie suche składniki, w następnie mokre. Po wyrobieniu, przekładajcie za pomocą łyżki na blachę do pieczenia. Twórzcie niewielkie odstępy między nimi - będą delikatnie rosły. Jeżeli chcecie uzyskać wyrazistszy smak - dodajcie łyżeczkę kakao lub cynamonu. Pieczcie w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Wyjmijcie na kratkę i osuszcie.

Tak przygotowane ciastka możecie również zamrozić.