Jecie klasyczne płatki owsiane na śniadanie? To smaczny posiłek, który syci na długo. Jest jednak produkt, który zawiera znacznie więcej błonnika i minerałów, niezbędnych do utrzymania jelit w należytym porządku. Pozyskiwany jest w trakcie procesu oczyszczania ziaren. Często nazywany produktem ubocznym, który ma niewiele wspólnego z efektami ubocznymi. Sprawdźcie i włączcie do diety - wasze serce, mózg i jelita wam za to podziękują.
Właściwości wszystkich rodzajów otrębów
Otręby są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Jest doskonały zwłaszcza dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. Pozwala ograniczyć łaknienie i apetyt na słodycze. Poniżej znajdziecie ściągawkę, która pomoże wam ustalić, które z nich będą dla was najlepszym wyborem do codziennego posiłku:
Otręby pszenne - mają 268 kcal na 100 g suchego produktu, dodatkowo to źródło witaminy E, niacyny, potasu, fosforu, miedzi, cynku, magnezu i żelaza,
https://bonavita.pl/otreby-sposob-produkcji-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-rodzaje
https://bonavita.pl/otreby-sposob-produkcji-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-rodzaje
Otręby owsiane - mają 376 kcal na 100 g suchego produktu, to także bogactwo kwasu pantotenowego oraz manganu, wpływającego pozytywnie na metabolizm węglowodanów.
Otręby żytnie - mają 281 kcal na 100 g suchego produktu, to nieoceniona skarbnica kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży, dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Otręby orkiszowe - mają 337 kcal na 100 g suchego produktu, wzbogacają dietę w błonnik oraz są alternatywą dla tych, którzy źle znoszą produkty z tradycyjnej pszenicy,
Otręby ryżowe - mają 316 kcal na 100 g suchego produktu, dodatkowo to alternatywa dla osób borykających się z nietolerancją glutenu i celiakią,
Otręby kukurydziane - mają 224 kcal na 100 g suchego produktu, to wspaniała propozycja dla tych, którzy borykają się z poziomem "złego" cholesterolu.
Co zrobić z otrębów? Przepis na ciasteczka z otrębów orkiszowych
Składniki:
- 150 g otrębów owsianych,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- pół kostki masła,
- 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii.
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Składniki na ciastka wymieszajcie w misce.
- Na początku połączcie suche składniki, w następnie mokre.
- Po wyrobieniu, przekładajcie za pomocą łyżki na blachę do pieczenia.
- Twórzcie niewielkie odstępy między nimi - będą delikatnie rosły.
- Jeżeli chcecie uzyskać wyrazistszy smak - dodajcie łyżeczkę kakao lub cynamonu.
- Pieczcie w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
- Wyjmijcie na kratkę i osuszcie.
- Tak przygotowane ciastka możecie również zamrozić.