Zostały wam w lodówce ziemniaki z wczorajszego obiadu? Zróbcie z nich pyszne naleśniki. To banalnie prosty, błyskawiczny i tani pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Zróbcie je raz, a zostaną na stałe w waszym codziennym jadłospisie.
Naleśniki ziemniaczane - przepis na pyszny obiad z resztek
Naleśnik ziemniaczane to mniej znana wersja popularnego przepisu, który często serwujemy na słodko i słono. W przeciwieństwie do klasycznego ciasta naleśnikowego te naleśniki robi się na bazie ugotowanych wcześniej ziemniaków, a zamiast mąki pszennej używa się jej mieszanki z mąką ziemniaczaną. Na tym jednak kończą się różnice i dalej w przepisie znajdziemy już klasyczne składniki z listy zakupów na naleśniki, takie jak mleko, woda gazowana, jajka i olej.
Takie naleśniki ziemniaczane można podawać na słodko i słono, w towarzystwie przeróżnych ulubionych dodatków. Będą pyszne zarówno z farszem szpinakowym, pieczarkowym czy mięsnym, jak i z twarogiem lub dżemem. Można je też zawijać na różne sposoby albo zapiec dodatkowo w piekarniku bądź odsmażyć na maśle. Zobaczcie, jak zrobić podstawową wersję i przygotujcie ją w ulubionej odsłonie.
Przepis na naleśniki ziemniaczane
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- 40 ml oleju
- szczypta cukru
- szczypta soli
1. Ugotowane ziemniaki miksujemy blenderem razem z jajkami na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki, sól oraz cukier i wszystko ponownie miksujemy.
2. Do ziemniaczanej masy stopniowo, partiami wlewamy mleko, olej i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Gotowe ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Co zrobić z wczorajszych ziemniaków? Inne pomysły
Zwykle z ugotowanych ziemniaków robimy kluski śląskie, kopytka, knedle, kartacze lub pyzy z mięsem, jednak to nie koniec pysznych pomysłów na zużycie tego składnika. Gotowane kartofle są także genialną bazą do zrobienia takich pyszności jak:
- langosz,
- gołąbki ziemniaczane,
- zapiekanka pasterska,
- kotlety ruskie,
- moskole,
- pączki ziemniaczane,
- sałatka niemiecka,
- gnocchi,
- wegański ser z ziemniaka.