Znudziły się wam tradycyjne naleśniki na słodko? Wypróbujcie te w wersji lanej, a pokochacie je na nowo. Lane naleśniki to coś znacznie więcej niż zwykłe placki z dżemem czy serem. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku, a oszalejecie na punkcie tego smakołyku.
Jak zrobić lane naleśniki?
Choć sam przepis na ciasto jest całkiem podobny do klasycznej masy na naleśniki, to cała magia tkwi tutaj w sposobie smażenia. Te naleśniki wymagają zupełnie innej obróbki niż klasyczne placki, więc patelnia w ogóle nam się tu nie przyda. Zamiast niej, musimy natomiast wyjąć w szafki głęboki rondel, ponieważ gęste ciasto naleśnikowe wylewa się na rozgrzany olej wprost z lejka. Ta receptura może nam nieco przypominać popularny karnawałowy przysmak, czyli lany chrust, ale przepis ten pochodzi z kuchni amerykańskiej i tam nazywa się Funnel Cake. Takie chrupiące naleśniki można jeść z przeróżnymi dodatkami, począwszy od zwykłego cukru pudru, aż po bitą śmietanę, dżemy i świeże owoce.
Lane naleśniki - przepis
Składniki:
- 450 g mąki
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
1. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia.
2. W drugiej misce miksujemy jajka z solą, a następnie stopniowo wsypujemy wymieszane wcześniej suche składniki. Dolewamy też mleko, wodę gazowaną oraz spirytus i wszystko miksujemy na gładkie ciasto.
3. W małym rondelku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej do temperatury 180 stopni). Ciasto przelewamy do lejka i zatykamy jego otwór palcem. Następnie przenosimy lejek nad rozgrzany tłuszcz i wylewamy ciasto okrężnymi ruchami, tworząc naleśnika.
4. Lane naleśniki smażymy na złoty kolor, a następnie ostrożnie przewracamy na drugą stronę. Usmażone naleśniki odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.