Lubicie szarlotkę, ale męczy was ucieranie, zagniatanie i pieczenie? Przepis na szarlotkę wcale nie musi być skomplikowany ani czasochłonny. Jest prosty sposób na to, aby wyczarować doskonałe ciasto w mgnieniu oka. Zobaczcie, jak to się robi.
Jak zrobić najprostszą szarlotkę?
Sekretem tego przepisu jest sposób obróbki. Możecie więc zapomnieć o rozgrzewaniu piekarnika, wystarczy dość głęboka patelnia i pokrywka. Jak zrobić ciasto z patelni? To nic trudnego i przypomina recepturę na zwykły omlet. Wystarczy uprażyć jabłka, a następnie wymieszać klasyczne biszkoptowe ciasto i zalać nim owoce. Teraz patelnię musimy przykryć pokrywką i podgrzewać wszystko na średnim ogniu przez kilkanaście minut. Zaciekawiła was te receptura? Sprawdźcie dokładne proporcje poniżej i przetestujcie ekspresową szarlotkę bez pieczenia.
Szarlotka z patelni - przepis
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka masła
- szczypta cynamonu
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę 1 łyżką cukru.
2. Do piany dodajemy żółtka oraz ekstrakt waniliowy delikatnie mieszamy.
3. Do płynnych składników dosypujemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
4. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielką kostkę.
5. Na patelni rozgrzewamy masło z 1 łyżką cukru, a kiedy wszystko się rozpuści, dorzucamy kawałki jabłko. Karmelizujemy owoce przez 3 minuty, a na koniec posypujemy cynamonem.
6. Na patelnię z jabłkami w karmelu wlewamy ciasto biszkoptowe, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 12 minut.