Lubicie szarlotkę, ale męczy was ucieranie, zagniatanie i pieczenie? Przepis na szarlotkę wcale nie musi być skomplikowany ani czasochłonny. Jest prosty sposób na to, aby wyczarować doskonałe ciasto w mgnieniu oka. Zobaczcie, jak to się robi.

Jak zrobić najprostszą szarlotkę?

Sekretem tego przepisu jest sposób obróbki. Możecie więc zapomnieć o rozgrzewaniu piekarnika, wystarczy dość głęboka patelnia i pokrywka. Jak zrobić ciasto z patelni? To nic trudnego i przypomina recepturę na zwykły omlet. Wystarczy uprażyć jabłka, a następnie wymieszać klasyczne biszkoptowe ciasto i zalać nim owoce. Teraz patelnię musimy przykryć pokrywką i podgrzewać wszystko na średnim ogniu przez kilkanaście minut. Zaciekawiła was te receptura? Sprawdźcie dokładne proporcje poniżej i przetestujcie ekspresową szarlotkę bez pieczenia. 

Szarlotka z patelni - przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę 1 łyżką cukru. 

2. Do piany dodajemy żółtka oraz ekstrakt waniliowy delikatnie mieszamy.

3. Do płynnych składników dosypujemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. 

4. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielką kostkę. 

5. Na patelni rozgrzewamy masło z 1 łyżką cukru, a kiedy wszystko się rozpuści, dorzucamy kawałki jabłko. Karmelizujemy owoce przez 3 minuty, a na koniec posypujemy cynamonem.

6. Na patelnię z jabłkami w karmelu wlewamy ciasto biszkoptowe, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 12 minut.