Czy kluski leniwe można zrobić bez gotowania? Okazuje się, że tak i to w bardzo prosty sposób. Wyjdą mięciutkie w środku i z chrupiąca skórką na zewnątrz. Wystarczy je usmażyć na patelni. Tak przygotowane leniwe można podawać z owocami, dżemem, miodem, albo śmietaną. W każdej wersji smakują wyśmienicie.

Jak zrobić kluski leniwe bez gotowania? Poniższy przepis jest banalnie prosty. Sprawdźcie.

Składniki:

  •     400 g twarogu
  •     120 g mąki pszennej
  •     2 łyżki cukru
  •     1 jajko
  •     olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wkładamy twaróg, cukier, dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy.
  2. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i zagniatamy ciasto.
  3. Dobrze wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek, spłaszczamy i kroimy po skosie.
  4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy kluski z obu stron na rumiano. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionym dodatkiem.

Przyznacie, że brzmi to niezwykle zachęcająco i pysznie. Nazwa zobowiązuje, więc te kluski najlepiej smakują w leniwe, weekendowe popołudnia. Jeśli jednak nie chcecie czekać do soboty, zróbcie je dziś!