Czy kluski leniwe można zrobić bez gotowania? Okazuje się, że tak i to w bardzo prosty sposób. Wyjdą mięciutkie w środku i z chrupiąca skórką na zewnątrz. Wystarczy je usmażyć na patelni. Tak przygotowane leniwe można podawać z owocami, dżemem, miodem, albo śmietaną. W każdej wersji smakują wyśmienicie.
Jak zrobić kluski leniwe bez gotowania? Poniższy przepis jest banalnie prosty. Sprawdźcie.
Składniki:
- 400 g twarogu
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do miski wkładamy twaróg, cukier, dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy.
- Następnie wsypujemy mąkę pszenną i zagniatamy ciasto.
- Dobrze wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek, spłaszczamy i kroimy po skosie.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy kluski z obu stron na rumiano. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionym dodatkiem.
Przyznacie, że brzmi to niezwykle zachęcająco i pysznie. Nazwa zobowiązuje, więc te kluski najlepiej smakują w leniwe, weekendowe popołudnia. Jeśli jednak nie chcecie czekać do soboty, zróbcie je dziś!