Zapomnijcie o cienkim, rozmiękłym, ciągnącym się wafelku, który otacza zbitą, jednolitą masę. Kanapka lodowa może mieć zupełnie nową jakość, jeśli zrobicie ją według sycylijskiego przepisu. W nim wafelek lub ciasteczko zastępuje miękka, puszysta, maślana, słodka bułeczka drożdżowa. A w środku lądują całe gałki świeżutkich, kremowych lodów, których nikt nie robi lepiej niż Włosi. To prawdziwa uczta dla podniebienia, chociaż pomysł jest nietypowy – kanapka ma tu znaczenie dosłowne, bo lody podaje się w pieczywie.
Gdzie zjeść brioche con gelato?
Maślana bułka z lodami pochodzi z Sycylii. Tam często je się ją na śniadanie, ale jest też deserem na każdą porę dnia. Brioszkę tuż przed podaniem lekko się podgrzewa, żeby stanowiła cudowny kontrast dla zimnego wnętrza. W środku najczęściej znajdziecie lody pistacjowe, o smaku orzechów laskowych lub straciatella, ale sprawdzi się tak naprawdę każdy rodzaj. Dodatkowym smaczkiem jest charakterystyczny kształt sycylijskiej brioszki (brioche col tuppo). Mają na szczycie kulkę, która przypomina kok.
Adobe Stock
Przepis na lodową kanapkę truskawkową
Kiedy byłam na Sycylii oczywiście musiałam spróbować tych dziwnych lodów, skoro to tak popularny deser. Choć podeszłam do nich z pewną dozą niepewności. No bo jak to zimne lody w bułce? W bułce to się je hamburgery. Wszystkie wątpliwości minęły po pierwszym kęsie i zrozumiałam, w czym tkwi ich wyjątkowość. Oczywiście po powrocie od razu poszukałam przepisu i teraz serwuję takie lody w domu całe lato. Zobaczcie, ja je przygotować.
Składniki na 12 bułeczek:
- 3/4 szklanki mleka (plus 2 łyżki do posmarowania brioszek)
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 00)
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek cukru
- 3 średnie jajka
- 1 łyżka miodu
- 1/3 szklanki roztopionego masła
Przygotowanie:
- Wymieszajcie drożdże z ciepłym mlekiem. Odstawcie, aż zaczyn się spieni.
- Połączcie w misie miksera mąkę pszenną z cukrem i solą.
- Dodajcie do suchych składników mleko z drożdżami oraz 2 jajka i roztopione masło.
- Wyróbcie gładkie ciasto drożdżowe. Jeśli za bardzo się klei, możecie dodać jeszcze maksymalnie pół szklanki mąki.
- Uformujcie ciasto w kulę i włóżcie je do dużej miski posmarowanej olejem. Przykrycie je ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Kiedy ciasto wyrośnie, podzielcie je na 12 części. Uformujcie bułeczki (opcjonalnie zróbcie „koki”, kładąc mniejsze kulki na wierzchu). Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryjcie ściereczką i ponownie odstawcie do wyrośnięcia, na około 30 minut.
- Wymieszajcie jajko z 2 łyżkami mleka. Posmarujcie bułeczki. Pieczcie je w 180°C przez 20 minut.
Składniki na lody truskawkowe:
- 400 g truskawek
- 150 g cukru
- 250 ml pełnotłustego mleka
- 250 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Umyjcie i osuszcie truskawki. Usuńcie szypułki. Zmiksujcie owoce w blenderze na gładkie puree.
- Dodajcie do zmiksowanych truskawek cukier, śmietankę i mleko. Dokładnie wymieszajcie, żeby całkowicie rozpuścić sypki składnik.
- W tym momencie możecie użyć maszyny do lodów. Jeśli jej nie macie, przelejcie mieszankę do szklanego naczynia i umieśćcie ją w lodówce na 30 minut. Następnie przełóżcie ją do zamrażarki. Powinna spędzić tam około 5 godzin, ale należy ją systematycznie mieszać co pół godziny, żeby rozbijać kryształki lodu. Można to robić rózgą lub mikserem na niskich obrotach.
Brioche z granitą na orzeźwienie
Jeśli brioche con gelato już zdążyło podbić wasze serca, musicie wiedzieć, że to nie jedyny sposób na lodową kanapkę. Na Sycylii maślaną bułeczkę je się także wypełnioną granitą, czyli mrożonym deserem na bazie soku owocowego. Jest trochę podobny do sorbetu, ale ma bardziej ziarnistą strukturę. Granita jest lżejsza i bardziej orzeźwiająca niż gelato, więc może być lepszym rozwiązaniem dla tych, dla których połączenie kremowych lodów i maślanej brioszki to trochę za dużo. Popularne smaki granity to na przykład kawowy, cytrynowy, miętowy, migdałowy i jaśminowy.
Kanapki lodowe dookoła świata
Brioche con gelato to prawdopodobnie jeden z najsłynniejszych deserów lodowych. Nic dziwnego, bo trudno oprzeć się oryginalnym włoskim recepturom, zwłaszcza jeśli składają się z maślanej bułeczki i powszechnie uwielbianego kremowego gelato. Ale w różnych krajach świata można spotkać także inne kanapki lodowe. Oto kilka przykładów:
- Bastani e nooni – to deser z Iranu. Między wafelkami znajdują się lody o smaku pistacji, szafranu i wody różanej. Kanapkę obtacza się na koniec w pokruszonych orzechach.
- Ice Cream Loti – otwarta kanapka lodowa z Singapuru złożona z miękkich kromek kolorowego chleba i lodów o różnych smakach (włącznie z nietypowymi gałkami o smaku kukurydzy lub duriana)
- Itim Khanom Pang – to street food, który zjecie w Tajlandii. Lody wciśnięte są w miękkie, podłużne pieczywo przypominające bułkę do hot dogów. Charakterystyczne są przeróżne posypki i dodatki, takie jak orzechy ginkgo, nasiona palmy i nata de coco (żelki kokosowe).
















