Zupa długowieczności lub jak mówią inni, zupa stulatków, to danie, które swoją nazwę zyskało nie bez powodu. Jest to przysmak często jadany na Sardynii, znanej z imponującej średniej długości życia. Ta włoska wyspa jest jedną z pięciu niebieskich stref, czyli miejsc na świecie, gdzie żyje najwięcej stulatków. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak i wspomóżcie swoje organizmy.
Czym jest zupa długowieczności?
Po tą obiecującą nazwą kryje się włoska zupa minestrone na bazie dużej ilości warzyw i makaronu. Choć przepis na włoskie minestrone jest dość popularny i znajdziemy go w wielu źródłach, to ten poniższy nie jest przypadkowy, gdyż pochodzi ze strony bluezones.com, która specjalizuje się w niebieskich strefach. Zobaczcie tę recepturę i dokładne proporcje składników, a gotowa zupa ucieszy nie tylko podniebienie, ale i cały organizm.
Przepis na minestrone, czyli zupę długowieczności
Składniki:
- 6 szklanek wody,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 puszka pomidorów,
- 7 łyżek oliwy z oliwek,
- pół szklanki suszonego, obranego bobu,
- pół szklanki fasoli borlotto,
- 1 szklanka makaronu acini di pepe (lub innego drobnego rodzaju),
- 1/3 szklanki suchej ciecierzycy,
- 1 szklanka kopru włoskiego,
- po 2 łyżki świeżej natki pietruszki i liści bazylii,
- 2 łyżeczki mielonego czosnku,
- 1/4 szklanki tartego parmezanu lub sera Pecorino Romano,
- po pół łyżeczki sól i pieprzu.
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy wieczór wcześniej, od namoczenia fasoli, bobu i ciecierzycy. Następnego dnia odcedzamy je i dokładnie płuczemy, a następnie przekładamy do dużego garnka. Seler naciowy, obraną marchew i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy też czosnek i przerzucamy wszystko do garnka.
Do naczynia wrzucamy również obrane i pokrojone ziemniaki oraz pomidory z puszki i koper włoski z bazylią. Całość zalewamy taką ilością wody, aby przykryła ona wszystkie składniki i doprowadzamy zupę do wrzenia. W tym momencie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej bez przykrycia przez około 30 minut, do momentu aż strączki zmiękną.
Po tym czasie dodajemy makaron i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolewamy wody i gotujemy wszystko jeszcze przez około 10 minut. Gotową zupę minestrone podajemy z 1 łyżką oliwy na każdą miskę, a na wierzchu sypiemy po 1 łyżce tartego sera.