Zupa długowieczności lub jak mówią inni, zupa stulatków, to danie, które swoją nazwę zyskało nie bez powodu. Jest to przysmak często jadany na Sardynii, znanej z imponującej średniej długości życia. Ta włoska wyspa jest jedną z pięciu niebieskich stref, czyli miejsc na świecie, gdzie żyje najwięcej stulatków. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak i wspomóżcie swoje organizmy.

Czym jest zupa długowieczności?

Po tą obiecującą nazwą kryje się włoska zupa minestrone na bazie dużej ilości warzyw i makaronu. Choć przepis na włoskie minestrone jest dość popularny i znajdziemy go w wielu źródłach, to ten poniższy nie jest przypadkowy, gdyż pochodzi ze strony bluezones.com, która specjalizuje się w niebieskich strefach. Zobaczcie tę recepturę i dokładne proporcje składników, a gotowa zupa ucieszy nie tylko podniebienie, ale i cały organizm.

Przepis na minestrone, czyli zupę długowieczności

Składniki:

  • 6 szklanek wody,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 7 łyżek oliwy z oliwek,
  • pół szklanki suszonego, obranego bobu,
  • pół szklanki fasoli borlotto,
  • 1 szklanka makaronu acini di pepe (lub innego drobnego rodzaju),
  • 1/3 szklanki suchej ciecierzycy,
  • 1 szklanka kopru włoskiego,
  • po 2 łyżki świeżej natki pietruszki i liści bazylii,
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku,
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu lub sera Pecorino Romano,
  • po pół łyżeczki sól i pieprzu.

Przygotowanie:

Przygotowania zaczynamy wieczór wcześniej, od namoczenia fasoli, bobu i ciecierzycy. Następnego dnia odcedzamy je i dokładnie płuczemy, a następnie przekładamy do dużego garnka. Seler naciowy, obraną marchew i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy też czosnek i przerzucamy wszystko do garnka.

Do naczynia wrzucamy również obrane i pokrojone ziemniaki oraz pomidory z puszki i koper włoski z bazylią. Całość zalewamy taką ilością wody, aby przykryła ona wszystkie składniki i doprowadzamy zupę do wrzenia. W tym momencie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej bez przykrycia przez około 30 minut, do momentu aż strączki zmiękną. 

Po tym czasie dodajemy makaron i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolewamy wody i gotujemy wszystko jeszcze przez około 10 minut. Gotową zupę minestrone podajemy z 1 łyżką oliwy na każdą miskę, a na wierzchu sypiemy po 1 łyżce tartego sera.