Trudno wyobrazić sobie święta bez sałatki jarzynowej. Tak samo, żadna domówka czy spotkanie w gronie rodzinnym np. na imieninach czy urodzinach nie obejdzie się bez niej. Żółciutka sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem to polski, imprezowy klasyk. Słoneczny „kopczyk” budzi apetyt i zachęca samym kolorem do jedzenia. 

Jak zrobić słoneczną sałatkę z tuńczykiem i ryżem?

Zrobicie ją na luzie, nawet gdy goście będą już prawie u drzwi. Zdążycie ją złożyć i podać, o ile wcześniej przygotowaliście sobie wszystkie składniki (ugotowaliście już ryż, jajka i starliście ser). Podczas przygotowania sałatki nie trzeba zbyt dużo myśleć. Wystarczy ułożyć w misce składniki bez mieszania. Jeśli pomylicie kolejność, również nic złego się nie stanie. Najlepiej, by przed podaniem miała jeszcze chwilę czasu na przegryzienie się wszystkich składników w lodówce, ale nie jest to niezbędne. 

Dzięki obecności jajek, ryb i ryżu, sałatka warstwowa z tuńczyka ma sporo białka i jest sycąca. Aby nabrała jeszcze ładniejszego koloru, zróbcie dodatkową warstwę z polowy puszki kukurydzy lub tortellini. Możecie też ugotować ryż w wodzie z niewielkim dodatkiem kurkumy. Wówczas ziarenka złapią złocisty kolor. Jeśli zależy wam, by sałatka warstwowa z tuńczykiem była mniej tłusta, możecie zmniejszyć ilość majonezu lub połączyć 4 łyżki majonezu z 2 łyżkami jogurtu i łyżeczką wyrazistej musztardy, np. sarepskiej. Nie dość, że będzie lżejsza, to jeszcze smaczniejsza. 

Sałatka warstwowa z tuńczyka - przepis

Składniki:

  • 250 g ugotowanego ryżu (ugotujcie 100 g suchego)
  • 150 g startego sera gouda
  • 3 ugotowane na twardo i starte na tarce jajka
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w oleju
  • 1/2 pęczka pokrojonego szczypiorku
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania: 

Do przezroczystej salaterki lub miski wsypcie 1 ugotowany woreczek ryżu, uklepcie łyżką i wygładźcie. Na ryżu rozsmarujcie równo 2 łyżki majonezu, dosólcie i popieprzcie. Na tym ułóżcie rozdrobionego, odsączonego z oleju tuńczyka. Ponownie przełóżcie 2 łyżkami majonezu, wyrównajcie, doprawcie solą i pieprzem. Wsypcie równą warstwą szczypiorek, żółty ser, dodajcie ostatnie 2 łyżki majonezu i wygładźcie. Dodajcie sól i pieprz. Posypcie wierzch startymi na tarce jajkami na twardo, ostatni raz posólcie i popieprzcie. Sałatka jest gotowa do jedzenia.