Ciasto tego typu czasami jest podawane z kruszonką - jeśli tylko masz ochotę i chwilę na zrobienie jej. W wersji okrojonej, najszybszej, sprawdza się również po prostu z posypką z cukru pudru. Smakuje wszystkim i nikt nie wybrzydza. Robię je, kiedy nie mam apetytu lub czasu na bardziej wymyślne smakołyki. Słodki placek będzie świetną, uniwersalną bazą pod każdy owoc: zarówno truskawki czy rabarbar, jak i inne owoce lata: wiśnie, porzeczki, jagody, czereśnie i maliny. Jesienią będzie pyszny również z jabłkami i śliwkami.
Błyskawiczne ciasto pod każdy owoc - przepis
Składniki (na formę 20x24 cm):
- 120 g miękkiego masła
- 3 duże jajka
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru (ilość wg waszych upodobań)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 600 g ulubionych owoców, np. wypestkowanych wiśni
- odrobina mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
Składniki na kruszonkę (jest opcjonalna, możecie z niej zrezygnować):
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g bardzo zimnego masła
Sposób przygotowania:
- Masło zmiksujcie ze zwykłym i waniliowym cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
- Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dodajcie do zmiksowanego masła jajka, śmietanę, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Zmiksujcie na jednolite ciasto.
- Formę wyłóżcie papierem do pieczenia i wylejcie na nią ciasto.
- Owoce obtoczcie w odrobinie mąki ziemniaczanej i wyłóżcie na wierzch ciasta owoce, lekko je dociskając.
- Wszystkie składniki na kruszonkę delikatnie rozetrzyjcie w palcach i posypcie wierzch ciasta.
- Pieczcie w temp. 180 st. C z opcją góra-dół (bez termoobiegu).
- Po ok. 40-45 minutach wbijcie patyczek. Jeśli jest suchy, a wierzch ciasta rumiany, ciasto jest gotowe.
- Po przestygnięciu, wierzch ciasta możecie posypać cukrem pudrem.
Co możecie zmienić w cieście pod każdy owoc?
Naprawdę sporo - receptura jest wdzięczną bazą do dalszych eksperymentów. Do miksowanych składników możecie dosypać 3 łyżki kakao. Taka prosta odmiana, a smak i kolor ciasta po wyjęciu z pieca będą zupełnie inne. Dodatek kakao doskonale będzie współgrał zwłaszcza z malinami, śliwkami lub jabłkami. Inną przyjemną odmianą będzie dodatek cynamonu (takie ciasto, w wersji jabłkowej będzie uproszczoną wersją szarlotki). Innym ciekawym w smaku połączeniem będzie kardamon i śliwki lub gruszki. Przyprawa świetnie zagra również z brzoskwiniami.