Ciasto tego typu czasami jest podawane z kruszonką - jeśli tylko masz ochotę i chwilę na zrobienie jej. W wersji okrojonej, najszybszej, sprawdza się również po prostu z posypką z cukru pudru. Smakuje wszystkim i nikt nie wybrzydza. Robię je, kiedy nie mam apetytu lub czasu na bardziej wymyślne smakołyki. Słodki placek będzie świetną, uniwersalną bazą pod każdy owoc: zarówno truskawki czy rabarbar, jak i inne owoce lata: wiśnie, porzeczki, jagody, czereśnie i maliny. Jesienią będzie pyszny również z jabłkami i śliwkami. 

Błyskawiczne ciasto pod każdy owoc - przepis 

Składniki (na formę 20x24 cm):

  • 120 g miękkiego masła 
  • 3 duże jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru (ilość wg waszych upodobań)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 600 g ulubionych owoców, np. wypestkowanych wiśni
  • odrobina mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców

Składniki na kruszonkę (jest opcjonalna, możecie z niej zrezygnować):

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g bardzo zimnego masła

Sposób przygotowania:

  1. Masło zmiksujcie ze zwykłym i waniliowym cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. 
  2. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodajcie do zmiksowanego masła jajka, śmietanę, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Zmiksujcie na jednolite ciasto. 
  5. Formę wyłóżcie papierem do pieczenia i wylejcie na nią ciasto.
  6. Owoce obtoczcie w odrobinie mąki ziemniaczanej i wyłóżcie na wierzch ciasta owoce, lekko je dociskając. 
  7. Wszystkie składniki na kruszonkę delikatnie rozetrzyjcie w palcach i posypcie wierzch ciasta. 
  8. Pieczcie w temp. 180 st. C z opcją góra-dół (bez termoobiegu). 
  9. Po ok. 40-45 minutach wbijcie patyczek. Jeśli jest suchy, a wierzch ciasta rumiany, ciasto jest gotowe. 
  10. Po przestygnięciu, wierzch ciasta możecie posypać cukrem pudrem. 

Co możecie zmienić w cieście pod każdy owoc? 

Naprawdę sporo - receptura jest wdzięczną bazą do dalszych eksperymentów. Do miksowanych składników możecie dosypać 3 łyżki kakao. Taka prosta odmiana, a smak i kolor ciasta po wyjęciu z pieca będą zupełnie inne. Dodatek kakao doskonale będzie współgrał zwłaszcza z malinami, śliwkami lub jabłkami. Inną przyjemną odmianą będzie dodatek cynamonu (takie ciasto, w wersji jabłkowej będzie uproszczoną wersją szarlotki). Innym ciekawym w smaku połączeniem będzie kardamon i śliwki lub gruszki. Przyprawa świetnie zagra również z brzoskwiniami.