Latem możemy raczyć się pysznymi owocami, a to zachęca do przygotowywania z nich wyśmienitych ciast. Jedno z najprostszych i najszybszych pokazuje na swoim kanale Tomasz Strzelczyk. Ulubiony kucharz internautów podzielił się przepisem na puszyste ciasto jogurtowe, które przygotujecie w jednej misce i nawet bez miksera. Wystarczy wszystko wymieszać, przelać w blachy i gotowe. Mało pracy, jeszcze mniej sprzątania, a efekt rewelacja.

Jak zrobić dobre ciasto jogurtowe bez zakalca?

Po pierwsze, zawsze musimy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia przez sito, zanim wsypiemy ją do reszty składników. Choć ten krok często jest pomijany z pośpiechu, to uwierzcie nam, że potrafi on wiele zdziałać. Przesiewanie sprawia bowiem, że mąka staje się bardziej napowietrzona, dzięki czemu ciasto ma lepszą konsystencję i staje się po upieczeniu maksymalnie puszyste i delikatne.

Robiąc ciasto jogurtowe z owocami musimy też wcześniej odpowiednio je przygotować. Zapamiętajcie więc, że wiśnie, czy jakiekolwiek inne owoce należy przed dodaniem do ciasta obsypać odrobiną mąki ziemniaczanej, co uchroni przed powstaniem zakalca w cieście. 

Jakie owoce dodać do ciasta jogurtowego?

Skoro wiemy już, jak przygotować owoce przed dodaniem ich do ciasta, zastanówmy się, jakie z nich wybrać. Choć można przygotować pyszne ciasto jogurtowe pod każdy owoc, to Tomasz Strzelczyk stawia na wiśnie, które nie tylko świetnie przełamują słodki smak ciasta, ale dodatkowo sprawiają, że staje się przyjemnie wilgotne. Do takiego wypieki możemy użyć zarówno wiśni świeżych, jak i tych w syropie, jednak w tym drugim przypadku należy je wcześniej dokładnie odcisnąć z nadmiaru zalewy.

Przepis na ciasto jogurtowe Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jaja,
  • 120 ml oleju,
  • 100 g cukru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 120 ml oleju,
  • 180 g jogurtu greckiego,
  • 70 g kaszy manny,
  • 300 g wiśni bez pestek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru brązowego do posypania po wierzchu ciasta,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

1. W misce roztrzepujemy całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa stanie się jednolita i nabierze jasnego koloru, dosypujemy kaszę oraz wlewamy jogurt grecki i olej. Wszystko dokładnie łączymy, po czym stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut.

2. Świeże wiśnie myjemy i drylujemy, a jeśli używamy tych z zalewy, to najpierw dokładnie odcedzamy je na sicie. Następnie owoce lekko obsypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy 3/4 z nich razem z ciastem, a resztę zostawiamy do dekoracji.

3. Gotowe ciasto jogurtowe przelewamy do blaszki, wysmarowanej masłem i posypujemy po wierzchu resztą owoców oraz odrobiną brązowego cukru. Wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.