Przypominamy, że liczba pi (π) jest stała i przedstawia stosunek obwodu okręgu do jego średnicy. Od dziś już zawsze będziemy to mieć przed oczami, krojąc tort, tartę, sernik z tortownicy.

Autorem urodzinowego ciasta dla Pi jest cukiernik Dominique Ansel, stojący za słynnymi w Nowym Jorku Dominique Ansel Bakery and Dominique Ansel Kitchen, a także twórca cronuta, czyli wyśmienitego połączenia pączka z croissantem.

Ansel przygotował na tę okazję ciasto z jabłkami i solonym karmelem. Nieprzypadkowo świętuje się ten dzień okrągłym wypiekiem - angielskie słowo "pie" oznaczające placek, czyta się tak samo jak "pi". π i placek łączy więc i wymowa, i kształt okręgu.

Obchody urodzin liczby zainicjował w 1988 roku amerykański naukowiec, Larry Shaw - data jest symboliczna i przedstawia liczbę Pi do drugiego miejsca po przecinku.

Zobaczcie, jak powstawało urodzinowe ciasto dla liczby Pi!