Macie ochotę na coś niebanalnego? Jeśli tak, to poniższy przepis będzie w sam raz dla was. Może się wydawać, że to zwykła babka, ale nic bardziej mylnego. Ten wypiek kryje w sobie składnik, który kojarzy się raczej z sałatką czy kolorowym trunkiem. Jednak zaskakująco dobrze pasuje również do ciasta. Mowa tutaj o limonce - sprawdźcie, jak wykorzystać te drobne owoce do zrobienia pysznej i prostej babki limonkowej.  

Babka limonkowa krok po kroku

Składniki:

Do upieczenia tego ciasta potrzebujecie 4 całych, dużych limonek - to właśnie one nadadzą mu pożądany smak i aromat. Do tego jeszcze 4 całe jajka, 2,5 szklanki mąki pszennej, pół szklanki oleju oraz po 1 szklance cukru i mleka. Cukier możecie zastąpić np. erytrytolem - pamiętajcie, że wówczas trzeba go użyć odpowiednio więcej, ponieważ nie jest tak słodki, jak biały cukier. Z kolei zamiast mleka krowiego możecie użyć dowolnego mleka roślinnego. W tym przepisie sprawdzi się mleko owsiane i sojowe, które są dość gęste i konsystencją przypominają krowie. 

Przygotowanie:

Obierzcie limonki ze skórki i podzielcie na mniejsze kawałki. Wrzućcie je do kielicha blendera, dodajcie jajka, olej, mleko i cukier. Wszystko razem zmiksujcie na gładką masę. Przelejcie ją następnie do miski przez sitko, na którym zatrzyma się miąższ z limonek.
Do miski wsypcie jeszcze 2,5 szklanki mąki. Należy to robić stopniowo, mieszając ciasto rózgą lub mikserem. Mieszajcie, aż masa będzie jednolita. Na koniec wsypcie jeszcze 1 łyżkę sody oczyszczonej i ponownie wymieszajcie. 
Weźcie okrągłą formę do pieczenia babki. Wysmarujcie ją masłem, posypcie bułką tartą i wlejcie do niej ciasto. Formę włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 45 minut. 
I gotowe! Po upieczeniu i wyjęciu z formy możecie posypać babkę cukrem pudrem, polać lukrem albo polewą z białej czekolady. Taka babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki dodaniu limonki jest lekko wilgotna i ma ciekawy, nieco kwaskowy smak.