Minęły już czasy, kiedy lody na patyku dla ochłody w beztroski, letni dzień można było kupić za złotówkę. Ceny odstraszają, a my coraz częściej poszukujemy naturalnych rozwiązań bez cukru, sztucznych dodatków i niezdrowego tłuszczu. Odpowiedzią jest prosty, domowy przepis z użyciem śmietanki kokosowej, nerkowców i kakao. Specjalną silikonową foremkę można obecnie dostać bez trudu, to popularny wakacyjny gadżet do kuchni, ale można tez zrobić szybkie lody na patyku bez niej. Podpowiadamy też, co dodać do zimnej masy i chrupiącej polewy.    

Domowe lody na patyku – alternatywa dla sklepowych słodyczy 

Jest wiele powodów, dla których warto zadać sobie trochę trudu i zrezygnować z popularnych słodyczy na rzecz słodkości przygotowywanych w zaciszu własnej kuchni. Chodzi nie tylko o koszt, ale także o większą świadomość specyficznych wymagań dietetycznych. Coraz większą popularność zyskują choćby domowe żelki i galaretki owocowe, które bez problemu da się przyrządzić w zdrowszej wersji. Latem polecamy skupienie się na orzeźwiających smakołykach. Najłatwiej zrobić pyszną, zmrożoną granitę, ale lody na bazie śmietanki też nie powinny sprawić nikomu problemu. Te z naszego przepisu z pewnością was oczarują, bo: 

  • nie zawierają białego cukru – zamiast niego można wykorzystać słód ryżowy, który nie ma w sobie fruktozy, jest łagodny dla żołądka, odpowiedni dla alergików i wegan, 
  • składają się w dużej części z orzechów nerkowca – doskonałego źródła białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B, 
  • powstają bez produktów pochodzenia zwierzęcego i laktozy, 
  • zostały zrobione z wykorzystaniem ziarenek kakaowca, które są uważane za superfood – są bogatym źródłem magnezu i antyoksydantów (jednocześnie nie jest to niezbędny składnik, można go pominąć lub wymienić na płatki gorzkiej czekolady). 

Przepis na domowe lody w czekoladzie na patyku 

Składniki: 

  • 1 szklanka śmietanki kokosowej 
  • 1 szklanka orzechów nerkowca 
  • ½ szklanki syropu słodowego ryżowego (można wykorzystać dowolny zamiennik tradycyjnego cukru, na przykład ksylitol lub stewię, ale sypkie składniki warto rozpuścić wcześniej w niewielkiej ilości gorącej wody) 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • ¼ szklanki kakao 
  • szczypta soli morskiej 
  • 2 łyżki ziarenek kakaowych lub płatków czekoladowych 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego 
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów 

Przygotowanie: 

  • Szykujemy składniki na lody czekoladowe na patyku. Namaczamy orzechy nerkowca w wodzie lub mleku roślinnym przez kilka godzin, aż będą całkowicie miękkie. Odsączamy je. Zbieramy śmietankę kokosową (gromadzi się na wierzchu mleka z puszki). Siekamy migdały (można je wcześniej uprażyć, jeśli skórka jest gorzkawa). 
  • Umieszczamy w kielichu blendera namoczone nerkowce, śmietankę, kakao, esencję waniliową, sól i syrop ryżowy (lub inną substancję słodzącą). Miksujemy, aż powstanie jednolita czekoladowa masa.  
  • Dorzucamy do blendera cocoa nibs (kruszony kakaowiec). Włączamy urządzenie na chwilę w trybie pulsacyjnym, żeby wymieszać składniki, ale nie zmiażdżyć ziarenek. Będą przyjemnie chrupać w lodach.  
  • Wylewamy masę do silikonowej foremki. Wkładamy patyczki. Wstawiamy do zamrażarki na około 3 godziny lub do czasu, kiedy masa całkowicie stężeje. 
  • Roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy olej kokosowy. Dzięki temu polewa zyska odpowiednią konsystencję i będzie się ładnie błyszczeć po zastygnięciu. Dorzucamy posiekane migdały. Mieszamy. 
  • Zanurzamy domowe lody na patyku w płynnej czekoladzie. Układamy je na tacy wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do lodówki. Czekamy, aż polewa zastygnie.  

Źródło: instagram.com/growthegrin

Pomysły na polewę do lodów czekoladowych na patyku 

Żeby polewa czekoladowa przyjemnie chrupała i przypominała słodką skorupkę popularnych lodów na patyku, dorzucamy do niej posiekane migdały. Są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów. Można je zastąpić lub uzupełnić innymi, ulubionymi dodatkami, takimi jak: 

  • posiekane orzechy laskowe, 
  • liofilizowane owoce, na przykład maliny
  • świeżo otarta skórka pomarańczy, 
  • wiórki kokosowe, najlepiej uprażone na rumiano, 
  • pokruszone słone precelki. 

Polewę do lodów na patyku można też zrobić mlecznej, białej lub rubinowej czekolady, a także dodać do niej espresso, likier kokosowy, masło orzechowe lub karmel. Wszystko zależy od upodobań i wymagań dietetycznych.  

Jak zrobić lody na patyku bez silikonowej foremki? 

Nie każdy ma w domu specjalne foremki do lodów, ale nic nie szkodzi. Co prawda są dosyć wygodne, bo często idą a parze z patyczkami wielokrotnego użytku, niełatwo ulegają zniszczeniu i bardzo łatwo je umyć, ale nie są niezastąpione. Zamiast nich da się wykorzystać: 

  • tacki do dużych kostek lodu, 
  • papierowe lub plastikowe jednorazowe kubeczki do napojów, 
  • foremkę do muffinek (mowa o blaszce z wgłębieniami, nie o indywidualnych papilotkach), 
  • niewielkie kubeczki po jogurcie