Nie zawsze w upały możemy wylegiwać się na plaży i schładzać w wodzie. Urlop jest krótki, a po powrocie trzeba sobie radzić inaczej. Skwarne dni są szczególnie uciążliwe w miastach, kiedy jesteśmy zamknięci w czterech ścianach, a wokół nas są jedynie betonowe bloki. Takie przestrzenie nie schładzają się nawet nocą, a powietrze w mieszkaniu zazwyczaj stoi w miejscu. Ale tak naprawdę, nawet dobry przeciąg nie poprawia sytuacji. Dlatego szukamy za wszelką cenę sposobów na ochłodzenie. Prym wiodą tutaj zimne, orzeźwiające napoje, a mrożona herbata znajduje się w czołówce najchętniej wybieranych. Oprócz niej popularne są lemoniady, cytrynowa, arbuzowa i z ogórkiem. Coraz większą popularnością cieszy się też kawa mrożona zwykła lub z bananami, a nawet pomarańczowa. Trzeba tu również wspomnieć o shake'ach, zimne mleko, lody śmietankowe, plus składnik, który wprowadzany zdecydowany smak. Może to być masło orzechowe, syrop truskawkowy, czekoladowy lub sos karmelowy.

Składniki na mrożoną herbatę bez cukru

Z podanych składników wyjdą nam 4 porcje, podane w 250 ml szklankach.

  • 2 łyżeczki zielonej herbaty lub czarnej – mogą być smakowe
  • 1 łyżeczka suszonych drobinek z kwiatów lawendy – można użyć więcej – świeże też będą odpowiednie, ale wtedy dodajemy ich mniej, bo smak jest bardzo intensywny
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów rumianku (opcjonalnie mogą być świeże)
  • 1 litr gorącej wody
  • 160 ml soku jabłkowego, tłocznego w domu lub ze sklepu w wersji NFC
  • 15 ml soku z cytryny lub więcej, jeśli kwaskowy smak cytrusów to wlejmy go więcej
  • kostki lodu na 4 porcje
  • do ozdobienia: liście mięty, melisy, bazylii lub plastry cytryny

Jak zrobić mrożoną herbatę bez cukru?

  1. Wybraną herbatę, bo może być dowolna, nasza ulubiona, również biała i czerwona, wsypujemy do dzbanka – powinien mieć pojemność większą niż 1 litr, będziemy dolewać do niego jeszcze inne składniki. Dokładamy drobinki lawendy i kwiatki rumianku. Jeśli macie taką możliwość, najlepszy będzie dzbanek z zaparzaczem, pozwoli to przelewać do szklanek klarowną mrożoną herbatę. Ale są też osoby, które lubią dodatki pływające w napoju. Herbatę z lawendą zalewamy gorącą wodą (jeśli korzystamy z czarnej, lepszy będzie wrzątek). Odstawiamy na 15 minut, żeby się dobrze zaparzyła. Po tym czasie można odsączyć składniki pływające na dnie. Czekamy aż herbata całkowicie ostygnie. Można też skrócić czas oczekiwania i po prostu dolać do dzbanka zimną wodę.
  2. Do dzbanka z herbatą wlewamy sok jabłkowy, możemy go wcześniej sami zrobić lub po prostu użyć kupiony w sklepie, tłoczony na zimno, a nie z koncentratu. Wciskamy też sok z cytryny.
  3. Przed samym podaniem naczynie z herbatą bez cukru napełniamy kostkami lodu. Można wrzucić również listki mięty, melisy, a nawet bazylii.

Mrożona herbata bez cukru ze smakowymi kostkami

Ciekawą opcją jest też zaopatrzenie się w smakowe kostki lodu. Jak je zrobić? To bardzo proste. Do pojemnika na kostki wkładamy wybrane owoce, np. czerwoną lub czarną porzeczkę, jagody, po jeżynie lub malinie, plasterek truskawki, wiśnię lub czereśnię bez pestki lub po kawałeczku pomarańczy lub cytryny. Owoce zalewamy wodą i mrozimy jak zwykłe kostki lodu. Z jednej strony wprowadzają dodatkowy smak, a z drugiej stworzą piękny efekt wizualny, który szczególnie dobrze prezentuje się w przejrzystych napojach. Drugą opcją jest mrożenie soków owocowych (dobrze sprawdzają się soki przecierowe) bez żadnego dodatku wody. W ten sposób powstają miniaturowe lody wodne.