Skwar lejący się z nieba wymaga specjalnych środków zaradczych. Nie da się ukryć, że jesteśmy w stanie zrobić wiele, żeby się ochłodzić, choćby tylko na chwilę. Podstawą w takie dni jest zadbanie o dobre nawodnienie organizmu. Najbardziej polecanym płynem jest woda, ale nawet dobrze schłodzona i wypełniona kostkami lodu, nie przynosi ulgi na długo. Tu potrzeba czegoś lepszego. Dlatego mamy dla was wyjątkowo kremową, mrożoną lemoniadę. Podobne napoje pojawiają się w codziennej diecie krajów południowych, gdzie na stałe występują wysokie temperatury, jak choćby włoska granita, którą pierwotnie robiono ze śniegu zalanego sokiem owocowym.
Świat lemoniady stoi otworem
Do niedawna z lemoniadą kojarzyła nam się woda wymieszana z sokiem z cytryny i z cukrem. Ale dzisiaj lemoniady mogą mieć różne smaki, czasami bardzo zaskakujące. Zawsze warto mieć pod ręką dobry przepis na lemoniadę i kilka sztuk cytryn. Polecamy kilka sprawdzonych połączeń:
- lemoniada rabarbarowa – łodygi trzeba wcześniej podgotować przez 5 minut, przydadzą się też gałązki świeżej mięty, słodzimy ją miodem
- lemoniada ogórkowa – jak sama nazwa wskazuje, sok z cytryny połączony jest z plasterkami świeżego ogórka, cukrem i niemal obowiązkową miętą – orzeźwienie gwarantowane.
- lemoniada arbuzowa – wodnisty owoc miksujemy w blenderze, a potem łączymy z sokiem cytrynowym
- lemoniada truskawkowa – pulpę truskawkową rozrabiamy z cytrynowym sokiem, wodą, dodatkowo osładzamy ją cukrem pudrem
Niezależnie od tego, na którą się zdecydujemy, do każdej z nich warto dorzucić sporą porcję kostek lodu, a owoce najlepiej jest zalewać zimną wodą. Nowy wymiar nada jej też woda gazowana.
Składniki na kremową mrożoną lemoniadę
Dziś proponujemy wam mrożoną lemoniadę, która wznosi się na wyżyny smaku i konsystencji. A to dzięki zawartości słodzonego mleka skondensowanego. Nie trzeba już dodawać zwykłego cukru, a dodatkowo lemoniada będzie bardziej gęsta, a na powierzchni zrobi się przyjemna pianka. To prawdziwy przebój tego lata, więc koniecznie tez wypróbujcie. Jest szansa, że zostanie z wami na całe lato, albo dłużej.
- 1 cytryna
- 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 1 szklanka kostek lodu
Jak zrobić kremową mrożoną lemoniadę?
- Jeśli mamy małe cytryny to od razu przygotujmy sok z 2 sztuk. Ale wcześniej cytrusy dokładnie szorujemy, a najlepiej dodatkowo też sparzamy wrzątkiem. Owoc rolujemy na blacie, lekko dociskamy go do powierzchni. To gwarancja, że odda więcej soku. Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy sok z każdej z nich. Można to zrobić ręcznie lub przy użyciu wyciskarki. Sprawdźmy czy nie dostały się do środka żadne pestki. Przelewamy go do kielicha blendera.
- Porada, jeśli bardzo lubicie cytrynowe klimaty, to polecamy zblendować cały owoc, razem ze skórką. Lemoniada wyjdzie jeszcze bardziej aromatyczna.
- Dolewamy słodzone mleko skondensowane z puszki. Można wlać również mleko niesłodzone i dolać do niego odrobinę syropu z agawy.
- Dokładamy kostki lodu. Miksujemy razem do czasu aż lód się skruszy i składniki ładnie się połączą.
- Kremową mrożoną lemoniadę przelewamy do wysokiej szklanki, wsadzamy słomkę. Wierzch można ozdobić plasterkiem cytryny. Pijcie powoli, jest naprawdę zimna.
Lemoniada dobra dla wszystkich?
Mogłoby się wydawać, że tak proste składniki są dość neutralne i nie ma żadnych przeciwwskazań do spożycia. A jednak, problem może stanowić główny jej składnik, czyli sok z cytryny. Dotyczy to osób zmagających się z refluksem i nadkwasotą, cytrusy po prostu nie są wskazane przy ich diecie. Sok może chwilowo zaostrzyć ich stan. A gdyby tego było mało, nadmierne spożycie u niektórych może wywołać uczulenie na słońce, objawiające się wysypką, pęcherzykami, a nawet przebarwienia skóry. Czym w takim razie można ją zastąpić? Mogą to być zmiksowane owoce, wymieszane z lodowatą wodą i kostkami lodu.
















