Macie słabość do tego kultowego słodycza, ale staracie się dbać o odżywianie i unikacie cukrów? Oto przepis skrojony na miarę specjalnie dla was. Domową mleczną kanapkę zrobicie z samych zdrowych składników, a wygląd i smak wcale nie będą odbiegały od pierwowzoru. Wystarczy tylko chwila miksowania i odrobina cierpliwości, a efekt zachwyci zarówno małych, jak i dużych łakomczuchów.
Mleczna kanapka - prosty domowy przepis
Aby samodzielnie odtworzyć kultową słodkość, wystarczy upiec najprostszy biszkopt kakaowy i przełożyć go jogurtową masą. Potrzebne więc będą tylko gęsty jogurt grecki, jajka, kakao i odrobina skrobi ziemniaczanej i nasiona chia. To właśnie ten ostatni składnik pozwoli uzyskać idealnie gęstą i delikatną mleczną masę, wypełniającą kanapkę. Do tego przyda się jeszcze ulubione słodzidło, czyli na przykład miód, ksylitol czy syrop z agawy. Nie trzeba więc nikogo przekonywać, że taki skład jest o niebo bardziej wartościowy i mniej kaloryczny niż to, co możemy przeczytać na opakowaniu słodkiego produktu ze sklepu.
Jak zrobić mleczną kanapkę w domu? Biszkopt nie wymaga wiele pracy, gdyż musimy tylko zmiksować przez kilka minut białka i żółtka i wszystko połączyć ze skrobią i kakao. Cała sztuka polega jednak na tym, aby zabrać się za przygotowania z wyprzedzeniem, gdyż biała masa, czyli jogurt z nasionami chia, musi stężeć w lodówce, aby nabrać odpowiedniej gęstości. Zobaczcie przepis na ten przysmak i koniecznie spróbujcie zrobić go w swoich kuchniach.
Domowy przepis na mleczną kanapkę
Składniki:
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- pół szklanki nasion chia
- 3 łyżki miodu
- 4 jajka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2-3 łyżki kakao
- szczypta soli
1. Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Jogurt mieszamy z nasionami chia i 1 łyżką miodu. Wszystko wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aż masa mocno zgęstnieje.
2. Teraz bierzemy się za kakaowy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugim naczyniu miksujemy żółtka ze skrobią, 2 łyżkami miodu i kakao. Na koniec obie masy delikatnie razem łączymy i przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy.
3. Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół. Jedną połówkę smarujemy jogurtową masą i przykrywamy ją drugą częścią. Wszystko zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, po czym kroimy na małe batoniki.