Mizeria to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych surówek do obiadu. Pasuje do wszystkich dań, jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a na składniki nie wydacie dużo. Zwykle jednak wszyscy przygotowujemy ją podobnie, a okazuje się, że możliwości jest całe mnóstwo. Zobaczcie inny przepis na mizerię, a po spróbowaniu będziecie zachwyceni. Być może nietypowa mizeria po czesku przebije nawet klasyczną wersję i stanie się waszym nowym ulubieńcem.
Jak zrobić mizerię na różne sposoby?
Klasyczny przepis na mizerię zna chyba każdy z nas. To po prostu duża ilość świeżego ogórka, trochę śmietany lub jogurtu naturalnego i sól. Niektórzy dodają do tego podstawowego zestawu również cukier, inni dużą ilość posiekanego koperku, a nie brakuje też takich, którzy dodają odrobinę octu lub soku z cytryny dla przełamania smaków. Pysznym pomysłem jest również mizeria do słoików, którą możecie przygotować na zapas w pełni sezonu, a potem zajadać się chrupiącymi ogórkami w środku zimy. A gdy poszperacie trochę w sieci, znajdziecie też takie nietypowe pomysły jak mizeria lniana, czyli posypana siemieniem lnianym, czy też mizeria z sezamem bądź czarnuszką.
Co ciekawe, w sieci coraz częściej pojawiają się podobne przepisy, ale bez dodatku ogórków, czyli mizeria z cukinii czy kalarepki. Choć takie warianty mogą początkowo wydawać się dziwne, to po spróbowaniu okazuje się, że są bardzo smaczne i będą ciekawą odmianą od klasycznej surówki z ogórków. Czesi mają jednak jeszcze inny pomysł na mizerię i zdecydowanie warto go przetestować.

Źródło: AdobeStock
Mizeria po czesku - z czym to się je?
Okazuje się, że w Czechach również uwielbiają mizerię, ale w nieco innej wersji niż ta, którą znamy z obiadów u mamy czy babci. Tamtejsza surówka smakuje zupełnie inaczej, a to wszystko dlatego, że nie ma z niej ani grama śmietany, ani żadnego innego nabiału. Mizeria po czesku to po prostu ogórki z octem, cukrem i solą, bez żadnego dodatkowego sosu. Taka odsłona jest jednak równie pyszna i będzie ciekawą alternatywą dla tych, którym przejadły się popularne ogórki ze śmietaną. Dodatkowo mizeria bez śmietany może być też dobrym rozwiązaniem na wegański obiad.
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na mizerię po czesku. Lista składników jest co prawda bardzo prosta i krótka, jednak liczą się tu odpowiednie proporcje. Trzymajcie się więc konkretnych ilości, a wtedy smak i aromat wyjdą tak, jak trzeba.
Przepis na mizerię po czesku
Składniki:
- 2 ogórki,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka octu,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zaczynamy oczywiście od obrania ogórków i pokrojenia ich w cieniutkie plasterki. Następnie solimy całość i odstawiamy warzywa na około 10-15 minut, aby puściły wodę. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie piórka. Ogórki odciskamy z nadmiaru płynu, a następnie łączymy z je cebulką i doprawiamy całość octem, cukrem oraz świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

















