Jeśli macie w lodówce ogórki, ale tradycyjna mizeria czy sałatka grecka już wam się znudziły, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Wystarczy tylko kilka dodatków i chwila pracy, a powstaje genialna mieszanka smaków i zapachów. Taka zielona surówka totalnie odmienia znane i lubiane zielone warzywo, sprawiając, że staje się daniem jak z dobrej restauracji. Spróbujcie sami, a nie pożałujecie.

Z czego powstaje zielona surówka?

Aby przygotować tę prostą i błyskawiczną surówkę wystarczy tylko ogórek i awokado. Ten zielony duet to prawdziwa skarbnica cennych dla organizmu składników, jednak niestety żaden z produktów nie ma zbyt wiele naturalnego wyrazu. Niezbędnym elementem zielonej surówki jest więc charakterny sos na bazie oleju sezamowego, sosu sojowego, octu ryżowego oraz czosnku i imbiru. Do tego jeszcze tylko posiekana kolendra oraz uprażone nasiona sezamu i pyszna kombinacja w 15 minut gotowa. 

Zielona surówka to podstawowy przepis, który można wzbogacać na różne sposoby. Miłośnicy pikantnych dań mogą dorzucić szczyptę chili, a Ci, którzy lubią słodkie akcenty, odrobinę cukru trzcinowego. W zależności od tego, co znajdziecie w sklepach, warto też dodawać inne warzywa, na przykład sezonowy groszek cukrowy lub azjatycką fasolkę edamame, które idealnie skomponują się z powyższymi smakami.

Zielona surówka z ogórka - przepis

Składniki:

  • 2 długie ogórki
  • 1 awokado
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • sezam

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy w dość grube plasterki. Awokado wyciągamy ze skórki i kroimy w kostkę. W oddzielnej miseczce mieszamy olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na drobnych oczkach kawałek imbiru. Wszystko wylewamy na pokrojone składniki, dorzucamy posiekaną kolendrę oraz podprażone na suchej patelni ziarna sezamu.