Płatki owsiane to jeden z produktów, który często pojawia się w naszych kuchniach. Wielu z nas regularnie wrzuca je do koszyka, aby zawsze mieć w domu zapas, ale trzeba pamiętać o 1 ważnej rzeczy. Bez tego płatki szybko będą do wyrzucenia, a wy tylko stracicie pieniądze.

Popularny błąd, który psuje płatki owsiane

Płatki owsiane tak jak inne produkty sypkie, mają stosunkowo długą datę ważności, dlatego utarło się, że są one wytrzymałym produktem. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to regułą, a wszystko zależy od opakowania, w jakim się je trzyma. Musimy więc mieć świadomość, że jeśli przechowujemy płatki w torebce, w której zostały kupione, łatwo chłoną wilgoć, przez co stają się pożywką dla bakterii.

Co więcej, tak przechowywane płatki szybko się też utleniają i przechodzą zapachami innych produktów z szafki. Lepiej więc już nigdy tego nie róbcie i od razu po przyniesieniu ze sklepu, przesypcie je do odpowiedniego pojemnika.

W czym przechowywać płatki owsiane?

Aby płatki owsiane zachowały wszystkie swoje walory na długo, warto trzymać je w szczelnie zamykanych pojemnikach. Świetnie sprawdzą się do tego zarówno szklane słoje, plastikowe tuby, jak i metalowe puszki. Przewagą dwóch pierwszych propozycji jest jednak ich przezroczystość, gdyż umożliwia nam ona stały wgląd w to, co dzieje się w słoiku. Dzięki temu, szybko zauważymy, jeśli w pojemniku pojawią się mole spożywcze lub inni nieproszeni goście.

Jak długo można przechowywać płatki owsiane?

Jeśli będziecie stosować się do powyższej rady i przesypiecie płatki do odpowiednich pojemników ze szczelnym zamknięciem, będą smaczne i wartościowe przez całe lata. Co ciekawe, według specjalistów z agencji USA Emergency Supply, przechowywanie płatków w temperaturze pokojowej i w hermetycznym zamknięciu wydłuża ich termin do spożycia aż do 8 lat. Oczywiście mało kto odstawia ten produkt do szafki na tak długo, jednak warto pamiętać o tych zasadach, nawet jeśli wykorzystujemy owsiane drobinki na bieżąco.