W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:
DO SMAKU Poznajemy najszlachetniejszy wśród octów winnych, jedyny niepowtarzalny, wyjątkowy Aceto Balsamico di Modena.
GDY GONI NAS CZAS Mamy góra 45 minut. To całkiem sporo, aby przyrządzić zupę, makaron, pierogi z ciasta na pizzę, klopsiki, a wszystko z wykorzystaniem fasolki, bakłażanów i polędwiczek z kurczaka.
NA ZAPAS Bigos z cukinii. Świetny pomysł na przerobienie dużych okazów. Danie warto zawekować, później wykorzystać do np. lazanii, zupy, orientalnego makaronu i roladek schabowych.
PO PROSTU ZRÓB TO! Cebulki balsamico. Małe cebulki lub szalotki zamarynowane w wybornym occie, najlepsza przekąska lub dodatek do serów i sałat, pieczonych mięs i wędlin.
W rubryce "Na luzie, z pasją, ze smakiem" przeczytamy:
ZBLIŻENIE NA Kwiat soli z Camargue. Najwyższej jakości sól morska, a właściwie jej kryształy, zbierane od tysięcy lat w salinach południowej Francji. Polecamy szczególnie do dań z pomidorów.
SAM KONKRET Pomidory mają moc. Znakomite, proste dania z rozmaitych gatunków pomidorów, ucieszą nie tylko nasze podniebienia, nasycą barwami również oczy.
RETROKUCHNIA Lody. Przypominamy, jak niegdyś „kręcono„ lody i radzimy, jak dzisiaj odnaleźć ich najlepszy smak, przygotowując w domowych warunkach.
SAMA SŁODYCZ Środek sezonu. Bogactwo owoców w szczycie letnim jest wprost oszałamiające. Dzięki temu na każdy weekendowy podwieczorek możemy upiec inne ciasto.
Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:
SAMO MIĘSO Niepoślednie żebro. Jurka Sobieniaka niezawodne sposoby na przyprawianie i przyrządzanie tego lubianego kawałka wieprzowiny.
KUCHNIA AGATY WOJDY Jeden gar, smaków moc. Agata zaspokoi nasz wielki apetyt na warzywa, proponując kolorowe, skomponowane z rozmachem i fantazją, oryginalne dania jednogarnkowe.
PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Arbuzowe lato. Kinga Błaszczyk-Wójcicka prezentuje przepiękne, leciutkie arbuzowe danka, napoje i desery.
W DOBREJ FORMIE Dieta na ładny brzuch. Beata Grątkowska o korzyściach z nieprzetworzonych, naturalnych produktów.
DO POCZYTANIA PRZY STOLE w sierpniowym numerze to:
BIBLIOTEKA SMAKOSZA Przez żołądek do szczęścia książka kucharza Niklasa Ekstedta i dziennikarza Henrika Ennarta o wpływie jedzenia na emocje.
ŚWIAT NA TALERZU Francuska Katalonia. Odwiedzamy zalane słońcem Roussillon, region na południu Francji, i jego bogatą kuchnię o wybitnie hiszpańskim charakterze.
PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Pan od nalewek. Karol Majewski i jego rodzina tworzą wybitne trunki w ogródku swego podwarszawskiego domku.
TO SIĘ PRZYDA, Nowości ze sklepu. Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD.
Komentarze