Kurkuma, przyprawa pozyskiwana z korzenia ostryżu, nazywana indyjskim szafranem zyskuje coraz większą popularność. Pierwsze wzmianki o stosowaniu kurkumy datuje się na 600 r. p.n.e. i już wtedy ludowi medycy doceniali ją ze względu na pozytywne działanie dla naszego organizmu

Według naukowców zawarte w kurkumie substancje, takie jak tumeron czy BDMC odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych i tym samym kurkuma może zatrzymać efekty takich chorób mózgu jak udar czy Alzheimer.

¼ łyżeczki kurkumy każdego dnia

Aby cieszyć się z właściwości kurkumy zaleca się, aby spożywać ¼ łyżeczki dziennie. Możemy przyjmować ją w formie sproszkowanej lub świeżej (około 6 milimetrów korzenia dziennie). Świeża kurkuma ma zdecydowanie subtelniejszy smak i dobrze przechowuje się w lodówce.

Kurkumę możemy dodawać do wielu dań, najlepiej będzie smakowała w towarzystwie pikantnych przypraw oraz smaków kuchni azjatyckiej.

Kurkuma tylko w połączeniu z popularną przyprawą

Jednak by wykorzystać wszystkie cenne właściwości kurkumy należy ją przyjmować zawsze w obecności popularnej przyprawy. Chodzi o czarny pieprz. Dlaczego? Najzdrowszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który ma właściwości przeciwzapalne. Niestety kurkumina z kurkumy przyjmowana samodzielnie jest słabo wchłaniana. Najlepiej wchłania się do organizmu w obecności piperyny. A piperynę zawiera właśnie czarny pieprz. Ta substancja zwiększa przyswajanie kurkuminy w organizmie aż o 2000%. Może też spowolnić rozkład kurkuminy przez wątrobę, przez co zwiększy się jej poziom we krwi. Oprócz tego wspomaga wydzielanie soków trawiennych co ma pozytywny wpływ na lepsze trawienie.

To połączenie działa także przeciwzapalnie i antybakteryjnie, co dodatkowo dobrze wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. To  doskonały specyfik na bóle stawów, choroby serca, cukrzycę i otyłość. Może też zmniejszyć we krwi poziom złego cholesterolu i pomóc w leczeniu wrzodów żołądka. Wpływa również pozytywnie na zaburzenia pamięci związane z chorobą Alzheimera.

Kurkumina rozpuszcza się także w tłuszczach, więc warto spożywać korzeń kurkumy z odrobiną tłuszczu.

Pamiętajcie więc, by zawsze łączyć kurkumę z czarnym pieprzem, a wyciśniecie z tych dwóch przypraw maksymalną ilość korzyści dla organizmu.