Mogłoby się wydawać, że bez soli trudno zrobić porządne danie. W końcu te wszędobylskie białe drobinki nie tylko mają swój charakterystyczny, intensywny smak, ale też wpływają na odbiór innych aspektów potrawy. Tłumią gorzkie i kwaśne nuty, a podkręcają słodycz. Mimo to da się zrobić wyjątkowy niskosodowy obiad. Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie nie podniosą wam ciśnienia, ale na pewno zapadną w pamięć.   

Jak upiec udka bez soli? Dlaczego kurczak w ketchupie wychodzi jak marzenie?  

Żeby kurczak pieczony bez soli miał mnóstwo smaku, trzeba zamarynować go z wyprzedzeniem, najlepiej dzień wcześniej, w odpowiednio skomponowanej mieszance. Elementy, których nie może w niej zabraknąć, to: 

  • ketchup – popularny sos, który każdy ma w swojej lodówce, to perfekcyjne połączenie słodyczy i kwasowości pomidorów. Jest bazą dla sosu barbecue, więc nikogo nie zdziwi, że świetnie komponuje się z soczystym mięsem. Najlepiej wykorzystać domowy ketchup z pomidorów, żeby mieć pewność, że nie zawiera dodatkowej soli.  
  • miód (opcjonalnie syrop klonowy lub cukier trzcinowy) – kiedy karmelizuje się na wierzchu pieczonego kurczaka, wydobywa z niego wszystko, co najlepsze, a poza tym pełni funkcję „spoiwa” dla pozostałych składników.  
  • olej lub oliwa – tłuszcz jest nośnikiem smaku i zabezpiecza mięso przed wysychaniem. 
  • sok z cytryny lub limonki (także ocet jabłkowy lub winny) – kwaskowy element pomaga zbalansować słodycz marynaty i sprawia, że udka kurczaka będą miękkie i kruche.  
  • zioła – używanie dużej ilości przypraw to jeden z trików, które na pewno znają osoby na diecie niskosodowej. Pobudzają kubki smakowe i pozwalają zapomnieć o soli. Świetnie sprawdza się na przykład wędzona papryka. 

Przepis na kurczaka pieczonego w ketchupie 

Składniki: 

  • 1 kg udek kurczaka 
  • 8 łyżek ketchupu 
  • 3 łyżki sosu sojowego (o obniżonej zawartości sodu) 
  • 1 łyżka miodu  
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 

Przygotowanie: 

  1. Oczyszczamy udka kurczaka z nadmiaru tłuszczu oraz żyłek i błonek. Wkładamy do dużej miski lub garnka. 
  2. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, ścieramy na tarce lub drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Zalewamy suszone zioła odrobiną wrzątku, żeby napęczniały. Mieszamy w miseczce wszystkie składniki marynaty.   
  3. Pokrywamy kurczaka marynatą. Dokładnie smarujemy nią mięso ze wszystkich stron. Przykrywamy miskę i wstawiamy ją do lodówki na kilka godzin lub całą noc.  
  4. Wyjmujemy kurczaka odpowiednio wcześniej, żeby zyskał temperaturę pokojową. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je folią aluminiową (udka można też włożyć do rękawa lub brytfanki). Pieczemy w 180°C (tryb góra-dół) przez 40 minut. Odkrywamy naczynie i kontynuujemy obróbkę termiczną przez około 20 minut. Skórka kurczaka powinna się w tym czasie ładnie skarmelizować. 

Jak podkręcić smak potraw o niskiej zawartości soli? 

W warunkach przemysłowych w celu obniżenia zawartości sodu w produktach spożywczych używa się chlorku potasu. A co można zrobić w domu, żeby potrawy bez soli były smaczne? Ratunkiem są produkty umami, takie jak: 

  • suszone grzyby – podkręcą smak każdego wywaru
  • płatki drożdżowe – wegańska alternatywa dla parmezanu, 
  • przyprawa z białka sojowego (aminokwasy w płynie) – niefermentowany zamiennik sosu sojowego
  • suszone wodorosty kombu – są jednym z podstawowych składników bulionu dashi, bo są napakowane umami, można posypać nimi sałatkę lub makaron 

Z czym podawać kurczaka w ketchupie? 

Podudzia z kurczaka w ketchupie i miodzie z piekarnika świetnie smakują w towarzystwie takich klasyków na obiad jak purée ziemniaczane i mizeria, ale można podawać je właściwie z dowolnymi dodatkami. Warto wykorzystać produkty, które nie potrzebują dużej ilości soli, żeby smakować wyśmienicie i podkreślić smak kurczaka. Polecamy na przykład grillowane ananasy, sałatę ze śmietaną lub sałatkę z truskawkami i orzechami. Można też wybierać z wielu innych dodatków, takich jak: