Mogłoby się wydawać, że bez soli trudno zrobić porządne danie. W końcu te wszędobylskie białe drobinki nie tylko mają swój charakterystyczny, intensywny smak, ale też wpływają na odbiór innych aspektów potrawy. Tłumią gorzkie i kwaśne nuty, a podkręcają słodycz. Mimo to da się zrobić wyjątkowy niskosodowy obiad. Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie nie podniosą wam ciśnienia, ale na pewno zapadną w pamięć.
Jak upiec udka bez soli? Dlaczego kurczak w ketchupie wychodzi jak marzenie?
Żeby kurczak pieczony bez soli miał mnóstwo smaku, trzeba zamarynować go z wyprzedzeniem, najlepiej dzień wcześniej, w odpowiednio skomponowanej mieszance. Elementy, których nie może w niej zabraknąć, to:
- ketchup – popularny sos, który każdy ma w swojej lodówce, to perfekcyjne połączenie słodyczy i kwasowości pomidorów. Jest bazą dla sosu barbecue, więc nikogo nie zdziwi, że świetnie komponuje się z soczystym mięsem. Najlepiej wykorzystać domowy ketchup z pomidorów, żeby mieć pewność, że nie zawiera dodatkowej soli.
- miód (opcjonalnie syrop klonowy lub cukier trzcinowy) – kiedy karmelizuje się na wierzchu pieczonego kurczaka, wydobywa z niego wszystko, co najlepsze, a poza tym pełni funkcję „spoiwa” dla pozostałych składników.
- olej lub oliwa – tłuszcz jest nośnikiem smaku i zabezpiecza mięso przed wysychaniem.
- sok z cytryny lub limonki (także ocet jabłkowy lub winny) – kwaskowy element pomaga zbalansować słodycz marynaty i sprawia, że udka kurczaka będą miękkie i kruche.
- zioła – używanie dużej ilości przypraw to jeden z trików, które na pewno znają osoby na diecie niskosodowej. Pobudzają kubki smakowe i pozwalają zapomnieć o soli. Świetnie sprawdza się na przykład wędzona papryka.
Przepis na kurczaka pieczonego w ketchupie
Składniki:
- 1 kg udek kurczaka
- 8 łyżek ketchupu
- 3 łyżki sosu sojowego (o obniżonej zawartości sodu)
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
- Oczyszczamy udka kurczaka z nadmiaru tłuszczu oraz żyłek i błonek. Wkładamy do dużej miski lub garnka.
- Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, ścieramy na tarce lub drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Zalewamy suszone zioła odrobiną wrzątku, żeby napęczniały. Mieszamy w miseczce wszystkie składniki marynaty.
- Pokrywamy kurczaka marynatą. Dokładnie smarujemy nią mięso ze wszystkich stron. Przykrywamy miskę i wstawiamy ją do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Wyjmujemy kurczaka odpowiednio wcześniej, żeby zyskał temperaturę pokojową. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je folią aluminiową (udka można też włożyć do rękawa lub brytfanki). Pieczemy w 180°C (tryb góra-dół) przez 40 minut. Odkrywamy naczynie i kontynuujemy obróbkę termiczną przez około 20 minut. Skórka kurczaka powinna się w tym czasie ładnie skarmelizować.
Jak podkręcić smak potraw o niskiej zawartości soli?
W warunkach przemysłowych w celu obniżenia zawartości sodu w produktach spożywczych używa się chlorku potasu. A co można zrobić w domu, żeby potrawy bez soli były smaczne? Ratunkiem są produkty umami, takie jak:
- suszone grzyby – podkręcą smak każdego wywaru,
- płatki drożdżowe – wegańska alternatywa dla parmezanu,
- przyprawa z białka sojowego (aminokwasy w płynie) – niefermentowany zamiennik sosu sojowego,
- suszone wodorosty kombu – są jednym z podstawowych składników bulionu dashi, bo są napakowane umami, można posypać nimi sałatkę lub makaron
Z czym podawać kurczaka w ketchupie?
Podudzia z kurczaka w ketchupie i miodzie z piekarnika świetnie smakują w towarzystwie takich klasyków na obiad jak purée ziemniaczane i mizeria, ale można podawać je właściwie z dowolnymi dodatkami. Warto wykorzystać produkty, które nie potrzebują dużej ilości soli, żeby smakować wyśmienicie i podkreślić smak kurczaka. Polecamy na przykład grillowane ananasy, sałatę ze śmietaną lub sałatkę z truskawkami i orzechami. Można też wybierać z wielu innych dodatków, takich jak:
- grillowane warzywa,
- kiszone pomidory,
- purée z kalafiora,
- zasmażane buraczki,
- surówka z młodej kapusty.















