Kruszonka to temat, który od razu wywołuje produkcje ślinianek. Każdy zna jej smak, każdy wybiera kawałki bułek, albo ciasta, by było jej najwięcej. Nie znamy dzieciaka, które nie podjadałoby mamie surowej kruszonki z miski, sami robimy tak samo i to już jako dorośli. Jest idealnym wykończeniem wielu ciast i deserów. Świetnie pasuje do szarlotki, drożdżówek, owsianki, ciasta drożdżowego czy zapiekanych owoców.

Ale czy trzeba czekać na przyjemność chrupania kruszonki tylko, gdy pieczemy ciasto? Mamy coś ekstra, kruszonka z patelni, którą zrobicie gdy tylko najdzie ws ochota na ten przysmak.

Jak zrobić kruszonkę z patelni?

Ta kruszonka to spełnienie marzeń każdego miłośnika tej posypki. Robi się ją dosłownie w kilka minut, a smakuje jak wyjęta prosto z pieca wyłożona na gorących owocach. Żeby wyszła idealna, będziecie potrzebować dobrej patelni z grubym dnem i nieprzywierająca powłoką. To co zaczynamy?

Przepis na klasyczną kruszonkę zawiera złotą proporcję składników czyli 1,5:1:1. Czyli na 150 dkg mąki przypada 100 dkg masła i 100 dkg cukru.

Te same proporcje obowiązują w przygotowywaniu kruszonki na patelni. Jedyna ważna różnica to temperatura masła. Tutaj powinno być maksymalnie schłodzone, można nawet włożyć je na chwilę do zamrażalnika.  

Mocno schłodzone mało, mąkę i cukier dokładnie wymieszajcie. Rozgrzejcie patelnię i wsypcie składniki. Na średnim ogniu, cały czas mieszając rozdrabniajcie kruszonkę drewnianą łyżką. Na początku nie zrażajcie się, że masa będzie bardzo gęsta i będzie wyglądać jak zasmażka.
Po kilku minutach zaczną tworzyć się chrupiące i przepyszne grudki, które można zjadać od razu, albo przesypać do pojemniczka na później. Pilnujcie tylko, by nie przypalić kruszonki, bo popsujecie jej cały smak.

Z czym jeść kruszonkę z patelni?

Taka kruszonka smakuje doskonale jako samodzielny deser. Można podać ją jeszcze ciepłą z lodami, ulubionymi konfiturami, albo owocami. Można nią posypać poranną owsiankę, deser budyniowy, albo wszelkiego rodzaju ciasta na zimno. Z sernikiem na zimno z serków homogenizowanych będzie smakować wyjątkowo dobrze.