Często lemoniada, którą kupujemy na małych stoiskach, ustawionych w strategicznych miejscach, pozostawia wiele do życzenia. Zazwyczaj jest bardziej słodka niż kwaśna. Dodawany jest do niej mocno przetworzony syrop cytrynowy, wyczuwa się też smak kwasku cytrynowego lub konserwowany sok z cytryny, który nie ma jej zbyt wiele w składzie. Można się też zastanawiać nad jej świeżością, nie wiemy, jak długo pływają w wodzie owoce stojące na słońcu. Dlatego tak dużą przewagę ma domowa lemoniada bez cukru, bo to my kontrolujemy dodawane do niej składniki. Możemy tworzyć też niestandardowe smaki, jak w przypadku lemoniady z geranium lub lemoniady z rabarbarem.

Co zamiast cukru bez lemoniady?

Lemoniada bez cukru niejednego zaskoczy. Jest idealna na dni, w które za wszelką cenę szukamy ochłody i orzeźwienia. Podpowiadamy, czym można zastąpić cukier:

  • syropem z agawy
  • syropem daktylowym
  • syropem klonowym
  • zagęszczonym sokiem jabłkowym
  • miodem, który jest zdrowszy, ale nie mniej kaloryczny
  • ksylitolem – ma o połowę mniej kalorii niż cukier
  • erytrytolem – praktycznie nie ma kalorii
  • stewią
  • fruktozą

Składniki na lemoniadę arbuzową

  • 200-250 g arbuza
  • sok z połowy cytryny
  • kilka listków mięty – można pominąć
  • pół litra wody
  • dodatkowo: plasterek cytryny

Jak zrobić lemoniadę arbuzową?

  1. Z arbuza usuwamy pestki (odpowiednia jest też odmiana bezpestkowa), odcinamy skórkę.
  2. Soczysty owoc przekładamy do naczynia, w którym go blendujemy.
  3. Cytrynę dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Przed pokrojeniem rolujemy ją na desce lub czystym blacie kuchennym. Taki prosty zabieg sprawi, że odda więcej soku. Kroimy ją na pół, wyciskamy z niej sok ręką lub posiłkując się wyciskarką. Wlewamy go do rozdrobnionego arbuza.
  4. Z drugiej połówki odkrajamy plasterek cytryny. Płuczemy listki mięty.
  5. Do arbuzowego miąższu dolewamy wodę. Mieszamy. Lemoniadę rozlewamy do wysokich szklanek, do każdej z nich dokładamy po kawałku cytryny i kilka listków mięty.
  6. Lemoniadę arbuzową można podać z kostkami lodu lub owoce zalać mocno schłodzoną wodą. Dla zwiększenia efektu można dołożyć również niewielkie kawałki arbuza.

Składniki na lemoniadę truskawkową

  • pół kilo truskawek
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • 30 g miodu lub erytrytolu
  • opcjonalnie: listki mięty

Zwykłą wodę można zamienić na gazowaną, podkręcimy orzeźwiający efekt.

Jak zrobić lemoniadę truskawkową?

  1. Robi się ją podobnie, jak arbuzową. Truskawki myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Wybieramy tylko nieuszkodzone, usuwamy z nich szypułki. Przekładamy je do blendera i miksujemy, aż uzyskamy gładki mus. Można je też dokładnie rozgnieść widelcem.
  2. Cytrynę przygotowujemy w taki sam sposób. Wyciskamy sok z całego owocu. Uważamy, żeby nie wpadły nam pestki.
  3. Wszystkie składniki, łącznie z miętą – jeśli używamy – rozdrabniamy blenderem.
  4. Lemoniada truskawkowa jest gotowa do podania. Można dorzucić do niej kilka świeżych lub mrożonych owoców.

Składniki na lemoniadę lawendową

  • łyżka suszonej lawendy
  • 250 ml wrzątku
  • 750 ml bardzo zimnej wody
  • 1 cytryna
  • 30 ml syropu z agawy
  • opcjonalnie: listki mięty, kawałek imbiru  

Jak zrobić lemoniadę lawendową?

  1. Zaczynamy od przygotowania lawendy. Zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, żeby się zaparzyła. Po tym czasie przelewamy ją przez sitko, powinniśmy uzyskać klarowny płyn.
  2. Do wody lawendowej dolewamy syrop z agawy, opcjonalnie dokładamy obrany imbir pokrojony na bardzo małe kawałki.
  3. Lawendę z agawą zalewamy 750 ml zimnej wody (może być gazowana).
  4. Cytrynę szorujemy i wyparzamy, kroimy ją w plasterki lub mniejsze kawałki. Dokładamy je do lawendy. Możemy też dodać umyte listki mięty.
  5. Lemoniada lawendowa najlepiej smakuje z kostkami lodu.

Składniki na lemoniadę ogórkową

  • 2 ogórki gruntowe
  • sok z połówki cytryny
  • plasterek cytryny
  • 500 ml wody

Jak zrobić lemoniadę ogórkową?

  1. Ogórek dokładnie myjemy, można go też wyszorować szczoteczką, ponieważ nie będzie obierany. Kroimy go w cienkie plasterki, część zostawiamy do ozdobienia. Resztę ściskamy, żeby uzyskać jak najwięcej soku.
  2. Do ogórków wyciskamy sok z połowy cytryny.
  3. Zalewamy zimną wodą, mieszamy.
  4. Lemoniadę ogórkową przelewamy do szklanek, do środka wkładamy kilka plasterków ogórka i przekrojony na pół plasterek cytryny.