Często lemoniada, którą kupujemy na małych stoiskach, ustawionych w strategicznych miejscach, pozostawia wiele do życzenia. Zazwyczaj jest bardziej słodka niż kwaśna. Dodawany jest do niej mocno przetworzony syrop cytrynowy, wyczuwa się też smak kwasku cytrynowego lub konserwowany sok z cytryny, który nie ma jej zbyt wiele w składzie. Można się też zastanawiać nad jej świeżością, nie wiemy, jak długo pływają w wodzie owoce stojące na słońcu. Dlatego tak dużą przewagę ma domowa lemoniada bez cukru, bo to my kontrolujemy dodawane do niej składniki. Możemy tworzyć też niestandardowe smaki, jak w przypadku lemoniady z geranium lub lemoniady z rabarbarem.
Co zamiast cukru bez lemoniady?
Lemoniada bez cukru niejednego zaskoczy. Jest idealna na dni, w które za wszelką cenę szukamy ochłody i orzeźwienia. Podpowiadamy, czym można zastąpić cukier:
- syropem z agawy
- syropem daktylowym
- syropem klonowym
- zagęszczonym sokiem jabłkowym
- miodem, który jest zdrowszy, ale nie mniej kaloryczny
- ksylitolem – ma o połowę mniej kalorii niż cukier
- erytrytolem – praktycznie nie ma kalorii
- stewią
- fruktozą
Składniki na lemoniadę arbuzową
- 200-250 g arbuza
- sok z połowy cytryny
- kilka listków mięty – można pominąć
- pół litra wody
- dodatkowo: plasterek cytryny
Jak zrobić lemoniadę arbuzową?
- Z arbuza usuwamy pestki (odpowiednia jest też odmiana bezpestkowa), odcinamy skórkę.
- Soczysty owoc przekładamy do naczynia, w którym go blendujemy.
- Cytrynę dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Przed pokrojeniem rolujemy ją na desce lub czystym blacie kuchennym. Taki prosty zabieg sprawi, że odda więcej soku. Kroimy ją na pół, wyciskamy z niej sok ręką lub posiłkując się wyciskarką. Wlewamy go do rozdrobnionego arbuza.
- Z drugiej połówki odkrajamy plasterek cytryny. Płuczemy listki mięty.
- Do arbuzowego miąższu dolewamy wodę. Mieszamy. Lemoniadę rozlewamy do wysokich szklanek, do każdej z nich dokładamy po kawałku cytryny i kilka listków mięty.
- Lemoniadę arbuzową można podać z kostkami lodu lub owoce zalać mocno schłodzoną wodą. Dla zwiększenia efektu można dołożyć również niewielkie kawałki arbuza.
Składniki na lemoniadę truskawkową
- pół kilo truskawek
- 1 cytryna
- 1 litr wody
- 30 g miodu lub erytrytolu
- opcjonalnie: listki mięty
Zwykłą wodę można zamienić na gazowaną, podkręcimy orzeźwiający efekt.
Jak zrobić lemoniadę truskawkową?
- Robi się ją podobnie, jak arbuzową. Truskawki myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Wybieramy tylko nieuszkodzone, usuwamy z nich szypułki. Przekładamy je do blendera i miksujemy, aż uzyskamy gładki mus. Można je też dokładnie rozgnieść widelcem.
- Cytrynę przygotowujemy w taki sam sposób. Wyciskamy sok z całego owocu. Uważamy, żeby nie wpadły nam pestki.
- Wszystkie składniki, łącznie z miętą – jeśli używamy – rozdrabniamy blenderem.
- Lemoniada truskawkowa jest gotowa do podania. Można dorzucić do niej kilka świeżych lub mrożonych owoców.
Składniki na lemoniadę lawendową
- łyżka suszonej lawendy
- 250 ml wrzątku
- 750 ml bardzo zimnej wody
- 1 cytryna
- 30 ml syropu z agawy
- opcjonalnie: listki mięty, kawałek imbiru
Jak zrobić lemoniadę lawendową?
- Zaczynamy od przygotowania lawendy. Zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, żeby się zaparzyła. Po tym czasie przelewamy ją przez sitko, powinniśmy uzyskać klarowny płyn.
- Do wody lawendowej dolewamy syrop z agawy, opcjonalnie dokładamy obrany imbir pokrojony na bardzo małe kawałki.
- Lawendę z agawą zalewamy 750 ml zimnej wody (może być gazowana).
- Cytrynę szorujemy i wyparzamy, kroimy ją w plasterki lub mniejsze kawałki. Dokładamy je do lawendy. Możemy też dodać umyte listki mięty.
- Lemoniada lawendowa najlepiej smakuje z kostkami lodu.
Składniki na lemoniadę ogórkową
- 2 ogórki gruntowe
- sok z połówki cytryny
- plasterek cytryny
- 500 ml wody
Jak zrobić lemoniadę ogórkową?
- Ogórek dokładnie myjemy, można go też wyszorować szczoteczką, ponieważ nie będzie obierany. Kroimy go w cienkie plasterki, część zostawiamy do ozdobienia. Resztę ściskamy, żeby uzyskać jak najwięcej soku.
- Do ogórków wyciskamy sok z połowy cytryny.
- Zalewamy zimną wodą, mieszamy.
- Lemoniadę ogórkową przelewamy do szklanek, do środka wkładamy kilka plasterków ogórka i przekrojony na pół plasterek cytryny.















