Macie zamrażarkę pełną schabu, ale znudziły się wam już schabowe w panierce? To proste danie zachwyci was od pierwszego kęsa. Potrzebujecie tylko kilku składników, a całość zajmie tylko nieco ponad 20 minut. Spróbujcie sami, a ten przepis już na stałe zostanie w waszym domowym jadłospisie.

Jak można zrobić schabowe inaczej?

Kotlety schabowe to obiadowa klasyka, ale pomysły na to mięso nie kończą się na panierowaniu i smażeniu. Jeśli lubicie schab, ale chcecie podać go w bardziej elegancki i efektowny sposób, wcale nie musicie przygotowywać skomplikowanych dodatków, sosów i marynat. Aby w mgnieniu oka wyczarować danie jak z dobrej restauracji, plastry schabu wystarczy owinąć boczkiem i zapiec pod ciastem francuskim. Wyrazu i smaku dodaje tu odrobina musztardy, dlatego warto wybrać tę wyrazistą, jak na przykład rosyjska, francuska czy Dijon.

Ten przepis zachwyca smakiem, aromatem i wyglądem i zawsze robi furorę na imprezowych stołach. Sam przepis jest banalnie prosty i potrzebujecie do niego tylko jednej rolki gotowego, mrożonego ciasta, które dorwiecie w każdym sklepie.

Przepis na kotlety schabowe w cieście francuskim

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 rolka mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Każdy plaster schabu rozbijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy odrobiną musztardy. Następnie owijamy każdy kotlet 2 plastrami boczku.

2. Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Każdego kotleta zamykamy w oddzielnym kawałku ciasta i szczelnie zlepiamy wszystkie brzegi. 

3. Gotowe schabowe w cieście rozkładamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu rozmąconym żółtkiem. 

4. Kotlety schabowe w cieście francuskim pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Schab w cieście francuskim - dodatki

Tę bazową recepturę można modyfikować na różne sposoby, dodając do schabu starty ser, duszony szpinak, zeszkloną cebulkę, podsmażone pieczarki czy wszystkie inne składniki, jakie tylko lubicie. Wszystkie te pyszności musimy tylko dokładnie owinąć ciastem i szczelnie skleić jego brzegi, aby schabowe sakiewki nie rozerwały się w trakcie pieczenia.