Wróciliście z lasu z pełnym koszem i zastanawiacie się, co można zrobić z surowych grzybów? Jeśli do tej pory po prostu podsmażaliście je z cebulką, ten przepis was zachwyci. Wystarczy kilka prostych składników, chwila przygotowań i macie sycący obiad dla całej rodziny na kilka dni. Te kotlety z grzybów posmakują każdemu i przekonają nawet tych, którzy kręcą nosem na grzybowe dania. Spróbujcie i przekonajcie się sami.

Jak zrobić kotlety z grzybów?

Aby przygotować kotlety siekane z grzybami, możecie użyć dowolnych rodzajów leśnych skarbów. Nie muszą być to też grzyby tego samego gatunku, gdyż z powodzeniem można użyć mieszanki podgrzybków, maślaków i innych popularnych okazów. Najważniejsze, aby były one świeże, bez robaków i bardzo dokładnie oczyszczone, a wtedy wszystko wyjdzie, jak trzeba. Co ciekawe, kotlety siekane można zrobić też z mrożonych grzybów, jednak należy je wcześniej obgotować w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty

Kiedy mamy przygotowaną grzybową bazę, potrzebne będą już tylko jajka, bułka tarta, cebula, masło i podstawowe przyprawy. Tak niewiele trzeba, aby w kilka chwil wyczarować genialną masę na chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku kotlety. Zobaczcie przepis krok po kroku i nie czekajcie, tylko bierzcie się za gotowanie. Już po pierwszym kęsie zakochacie się w tym smaku.

Przepis na kotlety siekane z grzybów

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych grzybów
  • 2 spore cebule
  • 2 średnie jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • 50 g masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy, a następnie drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w malutką kostkę. 

2. Na patelni rozpuszczamy połowę masła i najpierw wrzucamy same grzyby, a po kilku minutach dodajemy cebulkę. Smażymy wszystko przez kilka minut, aż się łądnie zarumieni i zmięknie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

3. Ostudzone grzyby z cebulką mieszamy z jajkami i 4 łyżkami bułki tartej na jednolitą masę. Formujemy z niej średniej wielkości kulki, a następnie spłaszczamy je na kształt kotlecików. Następnie kotlety z grzybów panierujemy w reszcie bułki tartej.

4. Gotowe kotlety z grzybami smażymy na reszcie masła aż będą rumiane i chrupiące z obu stron.

Z czym podać kotlety z grzybów?

Tak przygotowane kotlety grzybowe pysznie smakują same w sobie, jednak warto podać je w towarzystwie chrupiącej surówki i jakiegoś dodatku węglowodanowego. Oczywiście mogą to być gotowane, pieczone czy zmiksowane na puree ziemniaki, ale świetnie sprawdzi się tu kasza, szczególnie ta gryczana