Co jest głównym składnikiem tego przepisu na kotlety? Mielone lub posiekane bardzo drobno wątróbki drobiowe. Prawdopodobnie zwykle smażycie te podroby jak "steki" i podając z podsmażonym jabłkiem, cebulą lub jako dodatek do pasztetu. Rozdrobnione wątróbki drobiowe z przyprawami pokażą nowe, nieznane do tej pory oblicze. Zjedzą je nawet dzieci. Możecie dać im znać, że to wątróbka dopiero po zjedzeniu, bo do złudzenia przypominają one z wyglądu placki ziemniaczane. W ten sposób odczarujecie uprzedzenia i prawdopodobny "koszmar z dzieciństwa". Gwarantujemy, że każdy przy stole poprosi o dokładkę. Ten łatwy w przygotowaniu obiad jest przy tym niedrogi (wątróbka drobiowa jest wciąż nieco tańsza niż schab czy mięso na mielone).
Soczyste kotlety z wątróbki drobiowej - przepis
Składniki:
- 400 g wątróbki z drobiu
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 3- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej roślinny do smażenia
- natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę oczyśćcie i posiekajcie drobno lub zmielcie blenderem. Powinniście uzyskać konsystencję z małymi grudkami. Masa nie może być całkiem gładka.
- Wątróbkę przełóżcie do miski.
- Posiekajcie drobno cebulę i dodajcie ją do mięsa, wbijcie jajka, wsypcie przyprawy. Doprawcie solą i pieprzem.
- Dodajcie do mięsnej masy mąkę i dokładnie wymieszajcie.
- Masa powinna mieć średnią konsystencję: ani zbyt gęstą, ani za rzadką.
- Rozgrzejcie patelnię na średnim ogniu.
- Chochelką wylewajcie masę na rozgrzany olej i smażcie kilka minut do zrumienienia. Placki powinny być dość cienkie.
- Kotlety z wątróbki drobiowej osączcie na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem posypcie natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Kotlety z wątróbki drobiowej możecie podać tak, jak klasyczną wątróbkę: z zasmażonym jabłkiem, w gruszkach lub z duszoną cebulą. Pyszne będą również z podsmażoną kiszoną kapustą lub kiszoną kapustą na zimno (surówką). Będzie też pasować do niej grzybowy sos i ziemniaczane puree lub kasza: gryczana niepalona albo pęczak.
Wskazówka:
Jeśli nie przepadacie za specyficznym, mocnym smakiem wątróbki, możecie go nieco złagodzić. Podroby włóżcie do miski, zalejcie mlekiem, przykryjcie i wstawcie na godzinę do lodówki. Następnie osuszcie mięso i posiekajcie je na kotlety - będzie miało łagodniejszy smak.