Przygotowujecie kotlety mielone według tradycyjnego przepisu, ale po usmażeniu są jałowe w smaku? Ten składnik pomoże wam wydobyć z mięsa to, co najlepsze. Zobaczcie, co dodać do kotletów mielonych, żeby były smaczne jak nigdy dotąd.

Jak dobrze doprawić mięso mielone?

Bazą do smacznych kotletów jest oczywiście dobrej jakości mięso, jednak nawet najlepsza wołowina czy wieprzowina traci swój urok, jeśli nie dodamy od niej odpowiednich przypraw. Wielu z nas ogranicza się do podstawowego zestawu, czyli soli i pieprzu, jednak smak mięsa warto dodatkowo podkręcić pewnym nietypowym składnikiem. Nie wszyscy wiedzą, że do masy na kotlety mielone idealnie pasuje musztarda

Co daje musztarda w kotletach mielonych? Musztardowe kotlety mielone są znacznie bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Ten nietypowy składnik zamienia to najzwyklejsze domowe danie w prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Ile musztardy do kotletów mielonych?

Aby wyczuwalnie podkręcić smak dania, wystarczą już 2 łyżeczki tego składnika, jednak jeśli chcecie, aby mielone były wyraziste i miały wyjątkowy charakter, możecie dodać nawet 2 łyżki stołowe. Dokładna ilość zależy też od tego, jaki rodzaj musztardy wybierzecie. Gdy decydujecie się na delikatną musztardę stołową, kremską, czy miodową, możecie dodać jej całkiem sporo. Jeśli jednak wybieracie pikantny rodzaj, taki jak musztarda sarepska, Dijon czy rosyjska, lepiej bądźcie ostrożni, aby nie przesadzić. Zobaczcie, jak zrobić kotlety z musztardą, aby smak był idealnie zbilansowany.

Przepis na kotlety mielone z musztardą

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 100 g bułki tartej (30 g do masy, a reszta do obtoczenia kotletów)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Kroki przygotowania:

1. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie szklimy wszystko na odrobinie oleju. 
2. Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy do niego jajko, dodajemy przesmażony czosnek z cebulą, musztardę i 30 g bułki tartej. 
3. Masę dokładnie wyrabiamy dłońmi przez około 5 minut, a następnie odstawiamy do lodówki na 30 minut.
4. Po tym czasie formujemy kotleciki i obtaczamy każdego z nich w cienkiej warstwie bułki tartej.
5. Kotlety mielone smażymy wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu przez około 6-8 minut z każdej strony.