Jeśli nie wiecie, co zrobić na obiad, zależy wam na daniu, przy którym nie trzeba stać lub nie chcecie brudzić zbyt dużej ilości naczyń, zapiekanka jest pysznym rozwiązaniem. To idealna odpowiedź na wasze potrzeby i propozycja dla zabieganych osób. Rozgrzeje was jesienią, Danie będzie też pretekstem do „wyczyszczenia lodówki” z zalegających resztek pokrojonych do innych potraw warzyw. 

Zapiekanki z mięsem mielonym - treściwy obiad z 1 brytfanki 

Do zapiekanki z mięsem mielonym doskonale pasuje makaron. Spód z makaronu wystarczy przełożyć mięsem przesmażonym z warzywami i posypać serem. Taka zapiekanka zaspokoi największych głodomorów. Możecie ją również zrobić z ziemniakami, pieczarkami, szpinakiem i pomidorami. W ten sposób cały wasz obiad (i mięso, i ziemniaki, i porcja witamin z warzyw) zmieści się w 1 naczyniu żaroodpornym. Odpada uciążliwe mycie stosu naczyń po jedzeniu. 

Innym obiadowym, sprytnym i szybkim pomysłem są zapiekanki z mięsem mielonym na pieczywie. Możecie je zrobić zarówno na bułkach, jak i chlebie tostowym, a nawet na bagietkach. W tej wersji, z dodatkiem sosu, będą pełnym daniem obiadowym. Możecie zjeść je z ręki, maczając w ulubionym sosie. Pasować będzie czosnkowy, pomidorowy i pikantny, paprykowy. Tego typu zapiekanki, jeśli zrobicie je w mniejszych porcjach, będą też ciekawą przekąską na ciepło - np. na imprezę. Przygotujecie je bardzo łatwo, a mięsna wkładka nasyci każdego. 

Przepis na zapiekanki z mięsem mielonym

Składniki:

  • 6 kromek chleba lub połówek bułek (mogą być lekko czerstwe)
  • 300 g wieprzowo-wołowego lub wieprzowego mięsa mielonego
  • 150 g sera żółtego (najlepiej takiego, który łatwo się ciągnie i rozpuszcza, np. gouda, edam lub ementaler)
  • 2 średnie pomidory
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3,5 łyżki wody gazowanej
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub cząbru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przełóżcie mięso mielone do miski. Zetrzyjcie do środka cebulę i czosnek na drobnych oczkach, wymieszajcie. Dolejcie wodę i doprawcie. Wyróbcie na jednolitą masę. Posmarujcie chleb gotową mięsną masą.

Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia, ułóżcie na niej kromki pieczywa. Pokrójcie pomidory w plastry, zetrzyjcie ser we wiórki. Ułóżcie na zapiekankach pomidory i przysypcie serem. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20-25 minut. 

Zapiekanki jedzcie na gorąco, bez dodatków lub z ulubionym sosem.