Co zrobić z mięsa mielonego, aby po raz kolejny nie serwować nudnych kotletów? Wystarczy dorzucić ciasto francuskie, a efekt będzie powalający. Zobaczcie, jak urozmaicić kotlety mielone w prosty i szybki sposób. Gwarantujemy, że zakochacie się w tym przepisie od pierwszego kęsa. 

Jak zrobić kotlety w cieście?

Jeśli zastanawiacie się, co można dodać do kotletów mielonych, aby był bardziej efektowne, to ciasto francuskie będzie najlepszym i najprostszym wyborem. Rolka gotowego ciasta nie jest droga i można ją zawsze mieć w zapasie w zamrażarce, dlatego fantastycznie sprawdza się w każdej kuchni. Jak zrobić kotlety w cieście francuskim? Wystarczy uformować mięsną masę jak zwykle, a następnie owinąć ją płatem gotowego ciasta francuskiego. Można nim po prostu otulić całą mięsną kulkę lub wycinać z ciasta paski i owijać nimi kotleta, tworząc przeróżne ozdobne kształty. Co więcej, do środka takiego chrupkiego ciasteczka, oprócz mięsa mielonego można wrzucić również pieczarki, szpinak, kapustę czy ser.

Niezależnie od tego, co włożycie do wnętrza kotleta i w jaki sposób owiniecie go ciastem, ważne, aby posmarować gotowy wyrób roztrzepanym żółtkiem. To właśnie ten składnik jest gwarancją złocistej, pięknie wypieczonej skórki. Tak przygotowane zawiniątka wystarczy już tylko rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Ile piec ciasto francuskie z mięsem mielonym? Wszystko zależy oczywiście od tego, jak duże będą wasze kotlety i jak grubą warstwą ciasta je owiniecie. Średniej wielkości kotleciki należy zapiekać przez około 30-40 minut.

Co dodać do kotletów mielonych? Inne pomysły

Jeśli nie jesteście fanami ciasta francuskiego lub macie trudność ze znalezieniem go w swoim sklepie, możecie też wypróbować inne pomysły na nietypowe kotlety. Aby tradycyjne mielone zyskały nowy charakter, można je również:

  • owinąć waflem,
  • obtoczyć w cieście naleśnikowym,
  • włożyć do środka po jednej kulce mini-mozzarelli,
  • zapiec pod tartym serem żółtym,
  • polać sosem pieczeniowym.