Mówi się, że ten owoc może zastąpić mięso, bo ma bardzo zbliżona do niego konsystencję. Natomiast smak nasuwa na myśl słodkie żelki. Już to połączenie jest na tyle dziwne, ze jednych zachwyca, innych zaskakuje. Co kryje w sobie ten niezwykły owoc. Przybliżymy wam go trochę.
Tajemniczy owoc z tropików
Jackfruit uprawiany jest w klimacie tropikalnym, największymi zbiorami mogą pochwalić się Indie i to stamtąd właśnie pochodzi. Obecnie rośnie również w krajach południowej Azji, a także w Brazylii i na Hawajach. Mówi się, że to największy owoc na świecie, średnio waży 10 kg, ale można spotkać również okazy, które osiągają nawet 35-45 kg. Średnica zamyka się w 25 centymetrach. W środku znajdziemy nasiona, do 100 do 600. Można nim nakarmić całą rodzinę i sąsiadów. Skórka ma kolce, na które trzeba uważać. Zwraca się również uwagę na jego niezwykłą niskokaloryczność. Świeży jest słodki, o smaku żelek o smaku banana z mango lub ananasa. Za to te z puszki, wyraźnie przypominają mięso – chodzi głównie o strukturę miąższu, ale też lekko wyczuwalny smak kurczaka.
Co można zrobić z jackfruita?
Można zaryzykować stwierdzenie, że wszystko to, co robimy z mięsa. Poniżej znajdziecie kilka propozycji:
- Różne marynaty pozwalają osiągać zróżnicowany smak, szczególnie dobrze odnajduje się w towarzystwie jasnego sosu sojowego. Po maceracji miąższ smażymy na patelni.
- W panierce jak kotlety, na przykład w klasycznej z bułki tartej i roztrzepanego jajka. Nie wszyscy zorientują się, że to nie jest mięso.
- Nuggetsy bez mięsa, o wiele zdrowsze niż ze zmielonego drobiu.
- Duszony z sosem sojowym, papryką wędzoną w proszku – sprawdzi się też słodka lub ostra, jeśli takie smaki wolimy – i niewielką ilością passaty lub świeżych pomidorów, na przykład koktajlowych w całości. Tego rodzaju przyprawy sprawiają, że profil smakowy zbliża się do mięsa wieprzowego. Z chlebowca można zrobić również „szarpaną wołowinę” do burgera lub po prostu w formie pieczeni.
- Różnorodne sałatki, owocowe (choćby z pestkami granatu i cytrusami) lub wytrawne z sosem balsamicznym.
- To też wyśmienity składnik sosów na ciepło, na przykład do makaronu lub kaszy. Warzywa dopieramy do swoich upodobań, ale mogą to być: cukinia (ze skórką lub bez niej, do wyboru), papryka (dowolny kolor), marchewka, mleko kokosowe (lub migdałowe) i cytrusowe nuty, pochodzące z soku i skórki z limonki.
- Miąższ często stanowi podstawę, gęstych, odżywczych koktajli – z bananem, na świeżym mleczku kokosowym.
- Azjaci w wersji rozdrobnionej traktują go jako zagęszczacz do sosów i zup.
Jak można go jeszcze przetworzyć?
Warto zwrócić również uwagę na pestki, które, jak najbardziej są jadalne i stanowią dobre źródło białka i zdrowego tłuszczu. Wystarczy uprażyć je na suchej patelni i jeść samodzielnie, jako przekąskę lub potraktować jako składnik sałatek i posypać nimi wierzch dania jak orzeszkami piniowymi. A z miąższu dodatkowo można robić sok lub syrop – jako polewę do słodkich dań i deserów – dżemy, galaretki i chipsy. Owoce jackfruita suszy się i marynuje w słoikach. Eksportowane umieszcza się w puszkach, ale raczej w słonej zalewie lub w hermetycznych opakowaniach już z przyprawami.
Makroskładniki i mikroskładniki chlebowca
Makroskładniki w 100 g surowego jackfruita:
- Kalorie: 95 kcal
- Białko: 1.72 g
- Tłuszcz: 0.64 g
- Węglowodany całkowite: 23.25 g
- Błonnik: 1.5 g
- Węglowodany netto: 21.75 g
Mikroskładniki w 100 g chlebowca:
- Witamina C: 13.7 mg
- Potas: 448 mg
- Magnez: 29 mg
- Witamina A: 110 IU
















