Jarzębina rośnie niemal na każdym podwórku i najbardziej cieszą z niej dzieci, którym służy ona do zabawy. Okazuje się jednak, że dorośli też powinni zwrócić uwagę na te pomarańczowo-czerwone kuleczki, gdyż mogą być one cenną bazą do wielu domowych przetworów. Najłatwiej będzie z nich zrobić pyszne konfitury, które świetnie sprawdzą się nie tylko na kanapki czy do naleśników, ale i jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs. 

Jak jeść jarzębinę?

Nie każdy wie, że owoce jarzębiny są prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych, ale na wstępie trzeba zaznaczyć 2 ważne rzeczy. Po pierwsze, jeśli planujecie udać się na zbiory, to musicie pamiętać, aby nie zbierać jarzębiny przy ruchliwych ulicach.

\A gdy macie już pełne kosze tych czerwonych kuleczek, to czeka was jeszcze jeden bardzo ważny etap, gdyż jarzębiny nie wolno jeść ich na surowo, przez zawarty w niej kwas parasorbowy. Można się go jednak łatwo pozbyć, a wystarczy tylko najpierw zamrozić, wysuszyć lub ugotować czerwone drobinki.

Pamiętajcie więc o tym, zanim zdecydujecie się na testowanie jakiegokolwiek przepisu na bazie tych popularnych owoców z podwórka. A dlaczego warto to zrobić? Powodów jest całkiem sporo, bo jarzębina potrafi zrobić wiele dobrego dla organizmu.

Jarzębina - właściwości

Gdy już wiemy, jak przygotować jarzębinę do jedzenia, wróćmy do jej walorów, a jest tu o czym opowiadać, gdyż w kuleczkach z drzewa znajdują się potas, magnez, witaminy z grupy B, a także garbniki i kwasy organiczne. Taki skład sprawia, że jarzębina ma wiele korzystnych właściwości i pomaga uporać się z popularnymi problemami zdrowotnymi. Wśród jej największych walorów należy wymienić to, że działa przeciwzapalnie, wspomaga pracę nerek i łagodzi zaburzenia trawienia. Aby skorzystać z takiego działania, najlepiej przygotować takie domowe smakołyki jak nalewka z jarzębiny lub gęste konfitury z jarzębiny. 

Jak zrobić konfitury z jarzębiny? Pamiętajcie o 1 kroku

Przepis na takie słodkie przetwory z jarzębiny robi się tak samo jak konfitury z wiśni, żurawiny, czy śliwek, ale jest 1 istotny szczegół. Jarzębiny nie powinno się od razu gotować, bo będzie cierpka i gorzkawa. Najpierw trzeba ją przemrozić przez kilka dni, a dzięki temu łatwo pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki.

To ta sama zasada, która obowiązuje w przepisie na dżem z aronii. Najpierw musimy więc przeznaczyć 2-3 dni na przechowanie jarzębiny w zamrażalniku, a dopiero potem można brać się za gotowanie konfitury. Potrzebne wam będą do tego tylko cukier, woda i opcjonalnie otarta skórka z cytryny, a wszystko pójdzie jak po maśle. Zobaczcie dokładny przepis.

Konfitury z jarzębiny - przepis

Składniki:

  • 2 kg jarzębiny,
  • 1 l wody,
  • 400 g cukru,
  • skórka z 1 cytryny. 

Przygotowanie:

  1. Przygotowania do robieniu dżemy zaczynamy już 3 dni wcześniej, bo owoce dokładnie obieramy, a następnie myjemy i przesypujemy do pojemnika lub woreczka strunowego, po czym wkładamy do zamrażarki.
  2. Kilka dni później zamrożoną jarzębinę wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego rozmrożenia. W międzyczasie do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Całość mieszamy i gotujemy na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Gdy powstanie już syrop, wrzucamy do środka jarzębinę i gotujemy ją przez około 15-20 minut.
  3. Na koniec bierzemy cytrynę i przelewamy ją wrzątkiem, a następnie ścieramy jej całą skórkę na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do konfitury i gotujemy całość jeszcze przez kilka minut.
  4. Gorące konfitury z jarzębiny przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków, a następnie mocno zakręcamy wieczka i pasteryzujemy przetwory w garnku przez około 15 minut. Potem odstawiamy je do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy ustawiamy w piwnicy lub spiżarni.

Konfitury z jarzębiny - o tym trzeba pamiętać

Tak przygotowana konfitura smakuje pysznie, ale nie należy jeść jej w zbyt dużych ilościach na raz, bo w nadmiarze może działać przeczyszczająco, a wszystko to przez zawarty w jarzębinie sorbitrol. Delektujmy się więc tym smakiem i porcjujmy go sobie, a wtedy nie tylko bardziej docenimy walory jarzębiny, ale i nie zaszkodzimy naszym brzuchom.