Karp w galarecie to jedna z tradycyjnych 12 wigilijnych potraw, dlatego wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego świątecznej kolacji. Nie każdy jednak potrafi zrobić to danie w odpowiedni sposób, w wyniku czego czasem galareta nie zastyga, a ryba rozpada się na kawałki. Zobaczcie sprawdzony przepis Siostry Anastazji, aby nie zaliczyć kulinarnej wpadki.

Jak zrobić karpia w galarecie? Sposób Siostry Anastazji

Każda gospodyni ma swój przepis na karpia w galarecie, a ci, którzy nigdy wcześniej go nie robili, zwykle szukają w książkach kucharskich i internecie. Nie testujcie jednak wariacji, tylko postawcie na sprawdzoną recepturę siostry Anastazji. Ulubiona kucharka internautów używa tylko kilku bazowych składników, ale dorzuca 1 wyjątkowy dodatek w postaci garści rodzynek. To właśnie dzięki bakaliom galareta nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, który zachwyca każdego. Zobaczcie dokładne proporcje i przetestujcie tę recepturę. 

Sprawdzony przepis na karpia w galarecie

Składniki:

  • 6 porcji świeżego karpia,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • ćwierć selera,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 szt. ziela angielskiego,
  • 1, 5 l gorącej wody,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • pół pęczka zielonej pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zaczynamy od wymycia i oczyszczenia karpia, a następnie kroimy go na kawałki, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki, a w tym czasie obieramy wszystkie warzywa i kroimy je w plasterki. Następnie wrzucamy je do garnka, razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz 1 łyżką rodzynek i zalewamy wodą. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika i wrzucamy kawałki karpia. Rybę gotujemy w wywarze przez około 15-20 minut, po czym delikatnie wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz aby ostygła.

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wody i odstawiamy na chwilę aby spęczniałą. W tym czasie ostrożnie usuwamy ości z ugotowanych kawałków karpia i układamy je na półmisku. Wywar natomiast przecedzamy przez sito, a potem znów wlewamy do garnka, mieszamy z wcześniej przygotowaną żelatyną i podgrzewamy. 

Ugotowane warzywa z wywaru układamy razem z rybą na półmisku i zalewamy całość tężejącą już galaretką. Tak przygotowany karp w galarecie powinien stać w lodówce przez około 5 godzin.