Jak się robi karpia w panierce, aby był złocisty i chrupiący? Sposób jest prosty, ale nie każdy o nim słyszał. Siostra Anastazja wykorzystuje metodę x2 i to właśnie dzięki niej, ryba zachwyca konsystencją i smakiem. Spróbujcie sami, a już nigdy nie wrócicie do klasycznej receptury. 

Jak najlepiej panierować karpia? Sposób siostry Anastazji

W zdecydowanej większości domów króluje smażony karp z patelni, jednak niektórzy wybierają wariant z piekarnika. Siostra Anastazja łączy natomiast obie te techniki, gdyż panieruje karpia i najpierw go smaży, a następnie zapieka przez 15-20 minut. To właśnie dzięki takiej dwuetapowej obróbce ryba wychodzi obłędnie chrupiąca i przepyszna.

Ważny jest jednak również odpowiedni sposób smażenia. Na czym smażyć rybę, aby pięknie się zarumieniła i nabrała chrupkości? Zwykle wybieramy olej roślinny, jednak Siostra Anastazja podsmaża karpia na maśle klarowanym, które podkręca smak i aromat ryby oraz zapewnia złocistą skórkę. Zobaczcie dokładne proporcje składników na panierkę i koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Panierowany karp - przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 8 dzwonek z karpia,
  • sok z 1 cytryny,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2-3 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 100 g masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kawałki ryby myjemy, osuszamy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanego karpia obtaczamy kolejno w warstwie mąki, rozmąconym jajku i bułce tartej. 

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wykładamy na nie panierowanego karpia. Smażymy rybę z obu stron przez około 15 minut, a następnie ostrożnie przekładamy kawałki do naczynia żaroodpornego lub na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Tam panierowany karp powinien zapiekać się przez około 15-29 minut, a po tym czasie można podawać go na stół.