Spodziewacie się gości lub szykujecie imprezę rodzinną, ale nie macie pomysłu, co podać na stół? Sałatka gajowego uratuje was we wszystkich takich sytuacjach. Wystarczą tylko 4 składniki i banalnie prosty sos, a w mgnieniu oka przygotujecie przysmak, który zawsze pierwszy znika z talerzy. Od razu zapiszcie ten przepis w swoich zeszytach.

Jak zrobić sałatkę gajowego?

Aby przygotować ten przysmak, wcale nie potrzebujecie wielu składników ani dziesiątek spędzonych w kuchni minut. Lista składników jest stosunkowo krótka, bo wystarczą tylko gotowane jajka, kukurydza, cebula, marynowane pieczarki i pierś z kurczaka. Ten ostatni składnik nie jest co prawda klasyczny dla sałatki jarzynowej, jednak zdecydowanie warto go użyć. Kurczak bowiem nie tylko genialnie podkręca smak warzyw, ale i sprawia, że sałatka gajowego jest bardziej sycąca i treściwa. Sałatka gajowego z pieczarkami i kurczakiem nie byłaby jednak dobra bez sosu, a ten jest równie prosty do zrobienia.

Sałatka gajowego - z czego przygotować sos?

Jeśli natomiast chodzi o sos, pozostajemy tu przy klasyce gatunku. Podobnie jak przepis na sałatkę jarzynową, receptura gajowego wymaga tylko majonezu, śmietany i podstawowych przypraw, czyli soli i pieprzu. Nie ma tu potrzeby kombinowania z innymi dodatkami, gdyż ten bazowy zestaw idealnie komponuje się z mięsem i jarzynami. Liczą się jednak odpowiednie proporcje, więc warto zapamiętać, aby używać tych produktów w stosunku 3:2, czyli 3 łyżki majonezu na 2 łyżki śmietany. Taka ilość stworzy kremowy, gęsty, ale nieprzesadnie tłusty sos.

Przepis na sałatkę gajowego

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 4 jajka,
  • 200 g marynowanych pieczarek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy je na odrobinie oleju z odrobiną soli i pieprzu, aż staną się rumiane i chrupiące. Marynowane pieczarki odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, a cebulkę obieramy i drobno siekamy. Ugotowane jajka obieramy i siekamy. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy z majonezem i śmietaną. Gotowa sałatka gajowego najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez około 1-2 godziny.