Jaka szynka jest dobra do pizzy?

Ten włoski przysmak, który pokochali ludzie na całym świecie, ma wielu amatorów, którzy próbują własnoręcznie wykonać ją w domu. Istnieje wiele przepisów na pizzę - wiele z nich różni się m.in rodzajem mąki. Wśród najpopularniejszych rodzajów pizz możemy wyróżnić neapolitańską, amerykańską, a także, ta, która w naszym kraju jest najpopularniejsza, czyli pizza po polsku. Te wszystkie rodzaje pizzy jednak czerpią inspiracje od siebie, dlatego większość typów pizzy posiada takie same składniki. Jednym z najważniejszych składników jest szynka, bez której większość typów pizzy nie ma sensu. Warto jednak wziąć pod uwagę, że nie każda szynka będzie pasować do danego rodzaju pizzy, dlatego przedstawimy najlepsze rodzaje do każdej z pizz. Oto najlepsze szynki, które są wykorzystywane jako dodatki do pizzy neapolitańskiej:

  1. Szynka cotto – klasyczna włoska szynka, którą możemy spotkać na wielu typowo włoskich pizzach, takich jak, chociażby „cotto e mascarpone”. Jest szynką gotowaną, przez co jest bardzo delikatna,
  2. Szynka parmeńska – kolejna tradycyjna włoska szynka, która robiona jest z udźców wieprzowych. Jest surowa, a jedyną obróbką, jaką przeszła jest podsuszanie,
  3. Wołowina bresaola – pierwsza i jedyna długo dojrzewająca szynka w tym zestawieniu. Jest ona typową, włoską szynką, która wytwarzana jest z mięsa wołowego i dojrzewa w solance przez pierwsze 10 – 15, żeby później dojrzewać w chłodnym miejscu przez 8 – 12 tygodni.

Jaka szynka do pizzy w stylu polskim lub amerykańskim pasuje najbardziej? Wbrew pozorom w przypadku tych dwóch rodzajów szynka do pizzy nie musi konkretnego gatunku - ważne jednak, aby nie była słabej jakości i o kiepskim składzie. Nie ma potrzeby, aby była dojrzewająca, ani wędzona. Oto najlepsze rodzaje szynki do pizzy po polsku:

  1. Salami – wędlina, która wytwarzana jest z wieprzowiny. Salami jest w smaku bardzo smaczne i nie jest ostre, tak jak niektórzy sądzą (oczywiście są ostre rodzaje). Większość ludzi myśli je z ostrym pepperoni, które łudząco przypomina salami.
  2. Szynka Crudo lub Cotto – szynki, które wykorzystywane są w pizzach typowo włoskich. Oba te rodzaje są dobrymi dodatkami do pizzy, ale ze względu na sposób przygotowania do polskich i amerykańskich lepiej wykorzystać Cotto.
  3. Pepperoni – jest to kiełbasa pochodzenia włoskiego, którą często podaje się na pizzy w towarzystwie papryczek pepperoni. Razem, te dwa składniki tworzą bardzo ostrą i spójną całość.

Jaka szynka pasuje do pizzy capricciosy?

Capricciosa, to jedna z najpopularniejszych pizz, jaka kiedykolwiek wyszła. Istnieje jej wiele odmian. Podstawowymi składnikami takiej pizzy są pieczarki i szynka. Jaka szynka do pizzy capricciosa powinna być dobierana, aby podać ją w tradycyjny sposób? Taka pizza najlepiej pasuje z delikatnymi szynkami, takimi jak gotowane. Do wykonania capricciosy, najlepiej będzie zastosować szynkę gotowaną, taką jak cotto lub nawet takie, które możemy znaleźć na półkach w sklepie – najważniejsze jest to, żeby taka szynka była gotowana. Gotowana szynka nie jest pozbawiona tak dużej ilości wody jak w przypadku wędlin wykonanych w inny sposób, a to bezpośrednio przekłada się na jej konsystencję po upieczeniu pizzy. Nie jest wtedy ani wysuszona, ani zbyt mokra. Gdy jednak w sklepie z jakiegoś powodu nie ma żadnej szynki gotowanej, wtedy można kupić jak najbardziej „mokrą” szynkę. Szukać powinniście wędlin wieprzowych, ale nie mogą być wędzone. Pizza z szynką i pieczarkami, bardzo dobrze smakuje również, gdy dodamy do niej trochę karczochów. Nadadzą one nieco słonej nutki, dzięki czemu będziemy mogli zrezygnować z użycia większej ilości soli.

Jaka szynka pasuje do pizzy hawajskiej?

Wiele osób podważa sens istnienia pizzy hawajskiej, ponieważ ten przysmak uważany jest za słone danie, a taki rodzaj pizzy zaprzecza tej tezie. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że coraz więcej powstaje rodzajów pizz, których głównym składnikiem jest coś słodkiego jak np. gruszka lub miód (występują one głównie w sekcji „bianco”, czyli pizz białych). Pizza hawajska ma jednak wielu zwolenników, którzy będą bronić tej pizzy, ze względu na jej połączenie słodkiego ze słonym, co jest w ostatnich czasach dość popularnym rozwiązaniem. Z czego jednak się składa taka pizza? Pizza po hawajsku to tradycyjna pizza z szynką i serem, do której został dodany bardzo słodki owoc – ananas. Pizza ta nie jest bogata w składniki, ale jej smak jest na pewno wyjątkowy. Podkreśli go m.in. delikatna wędlina, taka jak np. szynka drobiowa (z kurczaka będzie najlepsza). Dobrą alternatywą szynki drobiowej, będzie szynka cotto lub inna wędlina gotowana, która smakiem będzie przypominać włoską szynkę.