Kartofle dzieli się na typy, ze względu na zawartość skrobi. Typ A oznacza ziemniaki najmniej mączyste, które nadają się do sałatek, gotowania w mundurkach i smażenia w plastrach. Typ B to rodzaj pośredni dodawany często do zup lub podawany jako tzw. kartofle z wody, które towarzyszą obiadom mięsnym. Typ C to warzywa wysokoskrobiowe, najbardziej przetwarzane w kuchni. Ich dużo mączystość sprawia, że do klusek śląskich i pyz niemal nie trzeba dodawać mąki. 

Jakie wartości mają ziemniaki? 

Ziemniaki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Wiele osób obawia się jednak, że przytyje jedząc je. Samo warzywo nie jest wysokokaloryczne (100 g ziemniaków - 73 kcal), tuczą dodatki do niego. Omasty, skwarki, masło i śmietana w puree, oraz olej wykorzystywany do smażenia.  

Nie rezygnujcie z ziemniaków, są one cennym i jednym z bardziej znanych źródeł potasu, tak bardzo potrzebnego sercu. Mają w sobie również dużo białka, witamin i składników mineralnych. Błonnik zawarty w kartoflach zbawiennie wpływa na perystaltykę jelit i poprawia trawienie. 

Jak sprawdzić, czy kartofle mają dużo skrobi? 

Aby wykorzystać w pełni wszystkie właściwości ziemniaków i przygotować z nich smakowite danie, warto sprawdzić z jakim typem macie do czynienia. Możecie to zrobić już w momencie kupna, zwracając uwagę na odmianę ziemniaków. Najbardziej mączyste egzemplarze kryją się pod nazwami: Bryza, Gracja, Gustaw, Ibis, Tajfun i Jutrzenka

Jeżeli jednak macie w domu kartofle, o których nic nie wiecie, a właśnie szykujecie się do przyrządzenia knedli lub pyz – warto skorzystać z błyskawicznego triku na określenie ich mączystości. Wystarczy, że przekroicie ziemniaka na pół, a następnie złączycie ze sobą jego dwa kawałki. Jeżeli się zlepią, to oznacza, że zawierają znaczne ilości skrobi i są dobrym surowcem do przyrządzenia ww. potraw. Jeżeli jednak połówki się nie sklejają, to macie do czynienia z niskoskrobiowymi ziemniakami, które lepiej zostawić do przygotowania sałatki. 

Co ugotować z mączystych ziemniaków? 

Mączyste kartofle to produkt, który znakomicie nadaje się do przyrządzania wielu znanych i lubianych potraw. Właściwe ziemniaki sprawią, że dania te będą delikatne, miękkie, a jednocześnie nie rozpadną się podczas gotowania. Zobaczcie co można przygotować z ziemniaków typu C.