Kluski śląskie z gulaszem

Przygotowanie: 1 godzina Duszenie: 45 minut Porcja: 450 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Kluskie śląskie z gulaszem

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
450 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1–2 jajka
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • sól
  • GULASZ:
  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • szklanka bulionu
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • listek laurowy
  • słodka papryka, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonym wrzątku (około 20 minut). Ostudzić, obrać, przetrzeć przez praskę.
  2. ■ Do ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, oprószyć solą, zagnieść ciasto. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, w każdej zrobić palcem niewielkie wgłębienie.
  3. ■ Kluski wkładać do osolonego wrzątku, zamieszać, przykryć. Gdy wypłyną, gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.
  4. ■ Gulasz: mięso pokroić w niedużą kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na smalcu stopionym w rondlu. Dodać mięso, podsmażyć ze wszystkich stron. Wlać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym, dodać liść laurowy, oprószyć papryką, solą i pieprzem. Dusić 45 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolać trochę gorącej wody). Podawać z kluskami śląskimi, polewając je sosem.
obiad ziemniaki gulasz KLUSKI ŚLĄSKIE
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze