Kluski śląskie z gulaszem

Przygotowanie: 1 godzina Duszenie: 45 minut Porcja: 450 kcal Składniki na 6 porcji

Pierogikluski śląskiegulasz

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
450.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 159 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1–2 jajka
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • sól
  • GULASZ:
  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • szklanka bulionu
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • listek laurowy
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ■ Ziemniaki wyszorować
  • ugotować w osolonym wrzątku (około 20 minut). Ostudzić
  • obrać
  • przetrzeć przez praskę.
  • ■ Do ziemniaków wbić jajka
  • dodać mąkę ziemniaczaną
  • oprószyć solą
  • zagnieść ciasto. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
  • lekko spłaszczyć
  • w każdej zrobić palcem niewielkie wgłębienie.
  • ■ Kluski wkładać do osolonego wrzątku
  • zamieszać
  • przykryć. Gdy wypłyną
  • gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową
  • osączyć.
  • ■ Gulasz: mięso pokroić w niedużą kostkę. Cebule i czosnek obrać
  • posiekać. Zeszklić na smalcu stopionym w rondlu. Dodać mięso
  • podsmażyć ze wszystkich stron. Wlać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym
  • dodać liść laurowy
  • oprószyć papryką
  • solą i pieprzem. Dusić 45 minut na małym ogniu (jeśli trzeba
  • dolać trochę gorącej wody). Podawać z kluskami śląskimi
  • polewając je sosem.

Kalorie: 450.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy